Paatero selvittäisi, voisiko Veikkaus-tulojen kutistumista kompensoida uusilla peleillä tai nettipelaamisella

Ministeri esittää rahapeliuudistusta arvioivan työryhmän perustamista.

Seuraavaksi tulee selvittää, onko Veikkauksella keinoja paikata tulojen pienenemistä, sanoo omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.). Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Rahapeliyhtiö Veikkaus tiedotti viime torstaina uudistuksista, jotka rokottavat yhtiön tulosta tulevina vuosina. Omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan tulosta kutistavan vaikutuksen "iso kuva" oli hänellä etukäteen tiedossa.

Toimitusjohtaja Olli Sarekoski sanoi, että Veikkauksen vastuullisuustoimiksi kutsumat keinot kutistavat yhtiön tulosta vuonna 2021 noin 150–200 miljoonalla eurolla verrattuna tämän vuoden tasoon.

Paatero sanoi STT:lle eduskunnassa, että seuraavaksi tulee selvittää, onko Veikkauksella keinoja paikata tulojen pienenemistä. Kun peliautomaatteja on päätetty roimasti vähentää, onko esimerkiksi nettipelaamisesta mahdollista saada lisää tuottoja.

– Tai onko olemassa jotain uusia pelejä, jotka voi mahdollisesti ottaa käyttöön?

Valtiolla on omistajan roolissa mahdollisuus päättää, onko sillä halukkuutta tehdä jotain isoa muutosta Veikkaukselle asetettaviin tavoitteisiin, Paatero sanoo.

Paatero haluaisi, että muun muassa tätä pohtisi jatkossa parlamentaarinen työryhmä, sillä Veikkaukseen kohdistuvat muutos- ja kehittämistarpeet eivät ole ratkaistavissa pelkästään yhtiön tai omistajaohjauksen toimenpiteillä.

– Monien viime aikoina esillä olleiden kysymysten ratkaiseminen vaatii leveitä hartioita eduskunnassa ja koko valtioneuvostossa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi tuottoarvio tai pelikoneiden määrän merkittävistä vähentämisistä päättäminen.

Paateroa ei tavoitettu viime viikolla kommentoimaan Veikkauksen tiedotustilaisuutta tuoreeltaan, sillä hän kertoi olleensa muutaman päivän lomamatkalla.

Tuotot yleishyödyllisille tahoille

Veikkaus on tilittänyt voittoja vuosittain noin miljardin euron edestä. Ministeriöt jakavat tuotot yleishyödyllisille tahoille.

Veikkaus kertoi tiedotustilaisuudessa muun muassa, että sen rahapeliautomaattien määrä vähenee ensi vuonna 3 500:lla. Nykyisellään hajasijoitettuja eli esimerkiksi kauppojen auloissa ja huoltoasemilla olevia automaatteja on 18 500.

On kuitenkin mahdollista, että yhteensä jopa 8 000 automaattia vähentyy tulevien vuosien aikana, toimitusjohtaja Sarekoski ennakoi.

Myös markkinointia vähennetään ja mainosten sisältöihin tulee muutoksia. Veikkaus on ollut koko syksyn ajan myrskyn silmässä, kun se on markkinoinut uhkapelien kuuluvan arkeen.

Yhtiö tekee myös pelaajien tunnistautumisesta pakollista hajasijoitetuilla rahapeliautomaateilla tammikuuhun 2021 mennessä. Näin ollen tunnistautuminen tulisi voimaan vuotta aikaisemmin kuin laki velvoittaa.

Lue lisää: