Kannabiksen käyttörikoksen seuraukset kovenevat – merkintä rikoksesta säilyy poliisilla entistä pidempään

Tieto käyttörikokseen syyllistymisestä voi päätyä esimerkiksi mahdolliselle työnantajalle.

Kannabiksen käyttörikosta koskeva merkintä säilyy poliisin tietojärjestelmässä kolme vuotta. Jatkossa merkintä säilyy viiden vuoden ajan.

Kannabiksen käytöstä kiinni jäänyt syyllistyy huumausaineen käyttörikokseen, jonka poliisi kirjaa poliisiasiain tietojärjestelmään.

Tähän mennessä tietoa on säilytetty tietojärjestelmässä kolme vuotta rikoksen kirjauksesta. Tämä säilytysaika nousee viiteen vuoteen. Muutos tapahtuu samalla, kun poliisi korvaa vanhan tietojärjestelmänsä uudella. Muutos ei koske vain kannabista vaan kaikkia rikoksia, joista voi seurata rangaistuksena sakkoa tai enintään vuoden vankeusrangaistus.

Muutoksen ajankohta ei ole vielä selvillä. Uuden Viranomaistietojärjestelmän oli määrä tulla käyttöön jo vuonna 2014, mutta hanke on toistamiseen viivästynyt.

Tieto kannabiksen käytöstä voi päätyä esimerkiksi mahdolliselle työnantajalle Suojelupoliisin turvallisuusselvityksen kautta. Selvityksen tarkoitus on arvioida henkilön luotettavuutta, ja huumeiden käytön nähdään heikentävän luotettavuutta.

Suojelupoliisi teki viime vuonna noin 62 000 henkilöturvallisuusselvitystä. Tänä vuonna turvallisuusselvityksiä on tehty noin 48 500.

Lue lisää: