1. yle.fi
  2. Uutiset

Skotlanti linjasi: Alle vuoden tuomioita ei kannata istua vankilassa – mitä jos Suomi päättäisi samoin?

Jos vastaavaa linjausta noudatettaisiin Suomessa, se koskisi tuhansia vankeja joka vuosi. Käytännössä niin ei voi tehdä.

rangaistukset
Poliisi sulkee putkan oven
Suomessa lainrikkojia tuomitaan jo nyt paljon vähemmän ehdottomaan vankeuteen kuin Skotlannissa.Laura Hyyti / Yle

Skotlanti teki kesällä rohkean siirron helpottaakseen vankilaongelmaa, joka on vaivannut maata jo pitkään. Hallitus hyväksyi suosituksen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan enintään 12 kuukauden mittaisia rangaistuksia ei tulisi tuomita vankeutena.

Skotlannissa on lähes kolme kertaa niin paljon vankeja kuin Suomessa. Taustalla on etenkin maan vaikea huumeongelma.

Vankiluvun vähentämiseksi maa sääti jo vuonna 2011 suosituksen, että enintään kolmen kuukauden mittaisia rangaistuksia ei tuomittaisi vankeutena. Hallitus halusi näiden vankien päätyvän mieluummin esimerkiksi yhdyskuntapalveluun.

Oikeus saa edelleen määrätä lyhyitä vankeusrangaistuksia ehdottomana. Ne pitää kuitenkin perustella erikseen.

Lyhyitä tuomioita suorittavien määrä on vähentynyt selvästi, ja tänä vuonna suositusta on siis päätetty laajentaa.

– Suositus on vankimäärän vähenemiseen osasyy, mutta myös rikokset ja uusintarikollisuus ovat vähentyneet, sanoo Skotlannin mallia Suomessa esitellyt kriminologian tutkija Hannah Graham.

Hannah Graham ,Tutkija , Scottish Centre For Crime And Justice Research
Skotlannin rikos- ja oikeustutkimuskeskuksen tutkija Hannah Graham esitteli maansa kokemuksia lyhyiden vankilatuomioiden vähentämisessä Suomessa.Juha Heikanen / Yle

Skotlannin rikos- ja oikeustutkimuksen keskusta edustava Graham puhui Helsingissä lokakuun lopussa. Tutkijan näkökulmasta lyhyet vankeusrangaistukset eivät toimi.

– Perhesuhteet, asuminen, työssä käyminen ja yhteiskunnan tuki ehkäisevät rikosten uusimista. Lyhyet vankeusrangaistukset keskeyttävät näitä asioita. Lisäksi meidän pitää käyttää vankilaa vähemmän, koska se on kallista.

Entä jos Suomessa tehtäisiin samoin?

Suomessa lainrikkojia tuomitaan jo nyt paljon vähemmän ehdottomaan vankeuteen kuin Skotlannissa. Siinä mielessä Skotlanti on pikemminkin seurannut Suomen esimerkkiä kuin toisin päin.

– Suomesta voimme oppia, että voi olla yhtä aikaa vähemmän vankeja ja silti turvallinen yhteiskunta, Graham sanoo.

Skotlannin hallituksen antama suositus on silti Suomeenkin verrattuna poikkeuksellinen ratkaisu.

Jos vastaavaa linjausta noudatettaisiin Suomessa, se koskisi tuhansia vankeja. Pelkästään alle kolmen kuukauden tuomion suorittavia vankeja on yli 2 000 vuosittain.

– Heidät voisi tuomita ehdottoman vankeuden sijaan ehdolliseen vankeuteen, johon voi liittyä tilanteesta riippuen oheissakko ja valvonta. Käytössä ovat myös yhdyskuntapalvelu sekä valvonta- ja nuorisorangaistus, tutkimusjohtaja Jussi Pajuoja Itä-Suomen yliopistosta arvioi.

Tuhansia vankeja koskeva muutos olisi Pajuojan mukaan kuitenkin mahdoton toteuttaa käytännössä. Asiantuntijat haluaisivat muutenkin lisätä yhdyskuntaseuraamusten määrää ja vähentää vankilatuomioita, mutta toiveiden ja todellisuuden yhteensovittaminen on vaikeaa.

Yle kertoi aiemmin tänään, miten monet asiat hidastavat avoimien rikosseuraamusten lisäämistä Suomessa. Esteitä ovat vankien asunnottomuus, päihderiippuvuus, edelleen jatkuva rikoskierre ja puutteelliset palvelut.

Poliitikot lietsoivat pelkoja

Vankilatuomioiden vähentäminen ei ole tapahtunut Skotlannissa ilman kritiikkiä. Hannah Grahamin mukaan osa poliitikoista pelotteli uudistuksen tuovan tuhansia "vaarallisia rikollisia" kaduille.

Rikostilastot eivät ole vahvistaneet pelkoja. Lähes kaikenlaiset rikokset ovat vähentyneet Skotlannissa viime vuosikymmeninä, eikä ehdottomien vankeustuomioiden väheneminen ole muuttanut suuntaa (siirryt toiseen palveluun).

– Toinen alkuperäisistä huolista oli, miten tämä vaikuttaisi uhreihin. Kävimme keskustelua rikosuhrien kanssa ja pyrimme välttämään asetelmaa, jossa lainrikkojat ja uhrit ovat vastakkain. Erityisesti lasten ja perheiden etu on tässä tärkeää, Graham sanoo.

Tuomioistuinten jäsenet ovat reagoineet eri tavoin. Osa on kertonut tutkijoille kiertäneensä kolmen kuukauden suositusta antamalla sitä pidempiä vankeusrangaistuksia. Osin tämän vuoksi suositusta laajennettiin koskemaan enintään 12 kuukauden tuomioita.

Määrärahoista Skotlannissa on tultu samaan johtopäätökseen kuin monet asiantuntijat Suomessa: jos rangaistuksia siirretään pois vankiloista, myös yhdyskuntaseuraamuksiin pitää saada rahaa.

Lue myös:

Yhä useampi vanki istuu lyhyttä tuomiota – todellinen rangaistus saattaakin tulla vasta vapaalla: "Siinä on moni jätkä ihmeissään"

Lue seuraavaksi