Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs myönsi Ukrainan sotilasavun ja Biden-tutkinnan yhteyden

EU-suurlähettiläs Gordon Sondland on aiemmin kiistänyt sotilasavun jäädytyksen poliittiset motiivit.

Donald Trump
Gordon Sondland saapumassa kongressin kuultavaksi Washingtonissa
Gordon Sondland (keskellä) saapumassa kongressin kuultavaksi Washingtonissa 17. lokakuuta. Sondland oli Donald Trumpin vaalikampanjan suurlahjoittaja.Olivier Douliery / AFP

Yhdysvaltalaisdiplomaatti on myöntänyt kytköksen Ukrainan sotilasavun ja Joe Bidenin tutkinnan välillä. Asia selviää presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnassa annetusta todistajanlausunnosta, joka julkistettiin tiistaina.

Todistajanlausunnon takana on Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland. Hän kertoi sanoneensa korkea-arvoiselle ukrainalaisviranomaiselle, että Yhdysvaltain sotilasapua Ukrainalle ei todennäköisesti myönnetä ennen kuin Ukraina sanoo tutkivansa Joe Bidenin ja tämän pojan yhteyksiä ukrainalaiseen energiayhtiöön Burismaan.

Sondland myönsi esittäneensä vaihtokauppaa 1. syyskuuta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantajalle. Presidentti Trump on toistuvasti kiistänyt vaihtokaupan.

Sondland on aiemmin kiistänyt avun jäädyttämisen poliittisen motiivin, joten hänen nyt myöntämänsä kytkös on tärkeä, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun). Sondland kuului Trumpin presidenttikampanjan suurlahjoittajiin.

Tiedusteluvirkailijan huoli

Valkoisessa talossa työskennelleeksi tiedusteluvirkailijaksi kuvattu henkilö oli ensimmäinen, joka esitti huolensa Trumpin yrityksistä painostaa Ukrainaa tutkimaan demokraattien Joe Bidenia.

Lukuisat diplomaatit ja kansalliset turvallisuusviranomaiset ovat vahvistaneet valituksen perusviestin oikeaksi.

Kiistanalaista on yhä, määräsikö Trump lähes 400 miljoonan dollarin sotilasavun pidättämistä Ukrainalta saadakseen maan presidentin tutkimaan Bidenia ja tämän poikaa Hunter Bidenia.

Lue myös:

USA:n erotettu Ukrainan-suurlähettiläs pelkäsi Trumpin uhkailuja(5.11.)

Yhdysvaltain edustajainhuone äänestää Donald Trumpin virkarikostutkinnasta, mistä onkaan kyse? Tässä 100:n ja 500:n sanan vastaukset

Lähteet: AFP