Britanniassa alkoi vaalitaisto, joka voi jopa perua brexitin – Tässä viisi kuumaa vaalikysymystä

Työväenpuolue on luvannut neuvotella EU-erosopimuksen uusiksi ja tuoda brexitin kansanäänestykseen.

Britannian politiikka
Brexitin puolustajat osoittivat mieltään Lontoossa 31. lokakuuta.
Britannian joulukuussa pidettävät parlamenttivaalit ovat poikkeukselliset EU-eropäätöksen vuoksi.Neil Hall / EPA

LontooBritanniassa parlamenttivaalitaistelu käynnistyy virallisesti tänään parlamentin suljettua ovensa.

Ensimmäiset joulukuun vaalit lähes 100 vuoteen ovat poikkeukselliset EU-eropäätöksen vuoksi. Britit valitsevat uudet kansanedustajansa 12. joulukuuta.

Yle listasi viisi kysymystä ja vastausta lähestyvistä brexit-vaaleista.

1. Miten vaalien tulos vaikuttaa Britannian EU-eroon?

Vaalit voivat jopa pysäyttää EU-eron.

Työväenpuolue on voittaessaan luvannut neuvotella EU-erosopimuksen uusiksi ja sen jälkeen antaa kansan valita uuden sopimuksen tai EU:n jäsenenä pysymisen väliltä.

Konservatiivit puolestaan toivovat vaalien tuovan parlamenttienemmistön, jonka avulla pääministeri Boris Johnsonin neuvottelema EU-erosopimus viedään parlamenttikäsittelyjen läpi.

Britanniassa on käytössä enemmistövaalijärjestelmä, joka suosii kahta pääpuoluetta.

2. Millainen vaalikampanjasta tulee?

Vaalikampanjasta odotetaan repivää, sillä Britannia on jakaantunut EU-erokysymyksen vuoksi jyrkästi eri leireihin. Konservatiivijohtaja Boris Johnson lupaa toteuttaa EU-eron ja syyttää muita vakiintuneita puolueita “kansan tahdon” vastustamisesta.

Konservatiivipuolue haluaa, että vaaleissa keskitytään ennen kaikkea brexitiin. Työväenpuolue pyrkii nostamaan esille perinteisiä vaalikysymyksiä, esimerkiksi julkisen terveydenhuollon rahoituksen.

3. Kenen uskotaan voittavan vaalit?

Konservatiivipuolue johtaa mielipidemittauksissa ja Boris Johnson on kansaanmenevä mies. Puolue valitsi hänet johtajakseen paljolti siksi, että Johnsonin uskotaan pärjäävän vaalitaistoissa.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbynin kannatusluvut ovat matalat, mutta puolue pyrkii toistamaan vuoden 2017 vaalien jättiyllätyksen.

Corbynin työväenpuolue kuroi tuolloin kiinni konservatiivien lähes 20 prosenttiyksikön etumatkan ja tuhosi pääministeri Theresa Mayn niukan parlamenttienemmistön

4. Kuka vie ääniä keneltä?

Vaalien tulosta on vaikea ennustaa, sillä britit vaihtavat nyt puolueuskollisuuttaan nopeaan tahtiin.

EU-jäsenyyttä kannattavat konservatiivit eivät enää tunne puoluetta omakseen. Toisaalta EU-eroon uskovat työväenpuoluelaiset voivat hylätä uutta kansanäänestystä lupaavan Labourin.

Nigel Faragen Brexit-puolue voi viedä EU-eroa kannattavia ääniä molemmilta puolueilta.

Maltilliset äänestäjät vierastavat niin konservatiivien jyrkkää brexit-linjaa kuin Jeremy Corbynin tiukan linjan vasemmistolaisuutta ja tähyilevät liberaalidemokraattien suuntaan.

5 Miksi vaalit järjestetään?

Konservatiivipuolueen johtaja Boris Johnson on halunnut vaalit jo kauan. Hän uskoo saavansa niistä puolueelleen oman enemmistön Britannian parlamentin alahuoneeseen.

Tukevan enemmistön turvin hän voisi saada EU-erosopimukselleen parlamentin hyväksynnän.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn oli käytännössä pakotettu lähtemään vaaleihin, sen jälkeen kun Skotlannin kansallispuolue ja liberaalidemokraatit asettuivat vaalien taakse.

Brexit-prosessi on jumiutunut ennen kaikkea siksi, että konservatiivit menettivät vuoden 2017 vaaleissa jo valmiiksi huteran parlamenttienemmistönsä.

Video perkaa Brexitin juuret, kuinka britit päätyivät EU-eron kannalle
Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, joka erottaa heidät Euroopan unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

Lue lisää:

Britannian työväenpuolueen vaalikampanja alkaa toden teolla – Jeremy Corbyn lupasi turvata hyvän erosopimuksen

Britannian jouluvaalit voivat muuttaa brexitin radikaalisti tai johtaa jopa EU-eron perumiseen – vai päädytäänkö taas pattitilanteeseen?