Kaupunginjohtajan veronkorotusesitys torpattiin Raumalla – säästöpaketti ulkoistamisineen etenee valtuustoon

Rauman kaupunginhallitus haluaa pitää verotuksen nykyisellään ensi vuonnakin.

Rauma
En informationsskylt med vägvisning står utanför Raumos stadshus, ett hus med gulbruna tegel och glasdörrar.
Rauman valtuusto päättää lopullisesti ensi vuoden verotuksesta ja lähivuosien säästöpaketista ensi maanantaina. Linus Hoffman/Yle

Rauman kaupunginhallitus esittää valtuustolle äänestyksen jälkeen, että tuloveroprosentti pysyy ensi vuonnakin nykyisessä 20:ssä.

Kaupunginjohtaja Kari Kosken mielestä Rauman veroprosentti tulisi nostaa 21:een. Yhden prosenttiyksikön korotus toisi kaupungin kassaan seitsemän miljoonaa euroa.

Demareilla erilaiset verokannat

Äänestyksessä demarien rivit hajosivat kaupunginhallituksessa.

Verojen ennallaan pitämistä esitti Samu Vahteristo ( kok. ). Samaa mieltä olivat Pasi Mäenranta ( ps. ) Kalle Leppikorpi ( sd. ), Jari Laihonen ( sd. ) ja Ida Lampi (kok.). Sari Seimelä ( sd. ) ja Sirpa Viitanen ( sd. ) äänestivät tyhjää. Veronkorotuksen kannalla oli Helena Ollila ( kesk. ) Kokouksesta oli poissa Pasi Alonen ( vihr. ).

Poliitikot hylkäsivät kaupunginjohtajan veronkorotusesityksen Raumalla myös viime vuonna.

Kaupunginjohtaja Koski on perustellut veronkorotuksen tarvetta sillä, että kaupungin merkittävät elinvoimainvestoinnit tarvitsevat resursseja, joita saadaan erityisesti verorahoituksesta.

Vakautusohjelmaan ei muutoksia

Pitkään valmisteltu Rauman talouden vakauttamisohjelma etenee valtuuston päätettäväksi ilman muutoksia.

Ohjelmaan kuuluu muun muassa ruoka- ja puhtauspalvelujen ulkoistamista, leikkauksia terveyspalveluihin ja kouluverkon harventamista. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjesti perjantaina Raumalla lakon vastalauseena ulkoistuksille.

Esityksen mukaan ulkoistus koskee sote-toimialan ruoka- ja puhtauspalveluja. Kaupunginhallituksessa ulkoistusesitys hyväksyttiin äänin 6 - 2. Myös tässä äänestyksessä demarien rivit erkaantuivat: Kalle Leppikorpi ja Jari Laihonen äänestivät puolesta ja Sari Seimelä Sirpa Viitalan kanssa vastaan.

Rauman valtuusto päättää ensi vuoden veroprosentista ja lähivuosien vakauttamisohjelmasta ensi maanantaina.