"Tulee ihan maskuliininen olo" – naiset hankkivat nyt innokkaasti itsepuolustustaitoja

Pelko väkivallasta vapaa-ajalla ja eri työtehtävissä ajaa naiset jumppasaleihin ja tatameille itsepuolustus- ja uhkatilannekursseille.

itsepuolustus
Nainen harjoittelee itsepuolustusta.
Marita Louhelainen ja Eveliina Supinen aikovat harjoitella opittuja itsepuolustusotteita myös kurssin jälkeen.Toni Pitkänen / Yle

Liikuntasalin lattia tömisee. Neljäkymmentä naista opettelevat selviytymään hyökkääjää vastaan. Vakavat ilmeet kertovat, että naiset ovat tosissaan. Kiinnipito-otteesta on päästävä irti ja paettava.

Menossa on itsepuolustus- ja uhkatilanteen hallintakurssi.

Koko maata kiertävän yksityisen kurssijärjestäjän XLNT Sportin tilaisuudet ovat tänä vuonna olleet tupaten täynnä. Kuopiossa ja Joensuussa tilaisuudet täyttyivät alta aikayksikön.

Myös itäsuomalaiset kamppailulajiseurat ovat huomanneet suosion kasvun: seurojen ajoittain järjestämät itsepuolustuskurssit ovat vetäneet hyvin väkeä.

Harjoittelu antaa itsevarmuutta

Kuopiolaista Marita Louhelaista on pelottanut usein lenkillä, kun vastaan on tullut huppupäinen tyyppi.

Mielessä on käynyt, entä jos kaveri kääntyykin perään ja sillä on teräase. Ajatuksiin ovat iskostuneet myös mediassa esillä olleet uutiset raiskaustapauksista.

– Aina on ollut epävarmuus, mitä pitää tehdä, jos joku oikeasti tulee päälle. Täällä kurssilla saa varmuutta, millainen asento pitää ottaa, että saa itsensä irti otteesta. Nyt on huippufiilis, tulee ihan maskuliininen olo.

Koulutustilanne.
Voimakäytönkouluttaja Janne Ahonen neuvoo, miten irrottaudutaan kiinnipito-otteesta.Toni Pitkänen / Yle

Poliisihallituksen hyväksymä voimankäytönkouluttaja Janne Ahonen XLNT Sportista on opettanut itsepuolustustaitoja 90-luvun lopulta lähtien.

Hän tietää, että vain harjoittelu takaa oikea-aikaisen ja riittävän nopean reagoinnin uhkaavassa tilanteessa.

Kuluneen vuoden aikana hän on pitänyt kursseja täysille saleille eri puolilla Suomea jo 50:llä paikkakunnalla.

Noin kaksi tuhatta naista ovat käyneet läpi neljän tunnin tehopaketin käytännön itsepuolustusharjoittelua ja teoriaopintoja.

Janne Ahonen on huomannut, että yhteiskunnassa ilmenevä pelko ja turvattomuus heijastuu heti kurssien kysyntään.

– Niillä alueilla ja niissä kaupungeissa, joissa on mediassa esillä väkivaltaan tai seksuaalirikoksiin liittyviä tilanteita, koulutukset varataan täyteen hyvin nopeasti.

Janne Ahonen viittaa viime aikaisiin Kuopion kouluhyökkäyksen tapahtumiin. Kuopiossa ja Joensuussa kurssit täyttyivät heti ääriään myöten. Lisäkurssit molemmissa kaupungeissa järjestetään keväällä.

Itsepuolustus osaksi ammattitaitoa

Nykypäivänä väkivallan uhka on läsnä myös monessa eri työtehtävissä ja tämä lisää kysyntää koulutuksille.

Hoitotyössä, opetusalalla ja monessa muussa asiakaspalveluammatissa on hyvä osata toimia oikein, jos kohtaa uhkaavasti käyttäytyvän henkilön. Myös monet opiskelijat ovat osallistuneet koulutuksiin, Ahonen pohtii.

Nainen harjoittelee itsepuolustusta.
Työtehtävissä voi olla yllättäviä tilanteita, joihin on hyvä osata reagoida, kertoo Tarja Kontturi.Toni Pitkänen / Yle

Kuopiolainen Tarja Kontturi on ammatiltaan viittomakielentulkki. Hän käy usein työtehtävissä yksin asiakkaiden luona.

Hänellä on ollut myös tilanteita, joissa on kokenut turvattomuutta.

– Asiakkaan kotona oli vieraana kehitysvammainen henkilö, joka otti minua yllättäen napakasti ranteesta kiinni. Eihän siitä ihan helposti irti päässyt. Ensimmäiseksi tulee hätä.

Tarja Kontturi pitää tärkeänä, että työnantajat ja ammattiliitot tarjoaisivat työntekijöille mahdollisuutta hankkia itsepuolustustaitoja, mikäli niitä ei ole vielä kuulunut osana ammattiin kouluttautumista.

Nainen harjoittelee itsepuolustusta.
Eveliina Supinen kertoo oivaltaneensa, että liikkeet perustuvat tekniikkaan, ei tarvitse käyttää hauista. Toni Pitkänen / Yle

Kannattaa ottaa jalat alleen

Kuopiolainen Eveliina Supinen tarttuu rivakasti Marita Louhelaisen ranteesta.

Salamannopeasti Marita reagoi ja nappaa kätensä irti toisella kädellään peukalon osoittamaan suuntaan. Kurssin ensimmäisen tunnin oppi on mennyt hyvin perille.

– Olen ollut kävelemässä töistä kotiin, on tullut tunne, että joku seuraa. Silloin olen vaan juossut kovempaa tai ruvennut puhumaan puhelimeen, kuvailee Eveliina Supinen pakokauhuista tilannetta tavallisena arkipäivänä.

Nyt kurssin jälkeen molemmat naiset toteavat, että ovat saaneet lisää itsevarmuutta. Opit, jotka on saatu hetkessä, vaativat kuitenkin muistin virkistämistä. Itsepuolustustaitoja aiotaan treenata yhdessä.

Moni saa kurssilta myös kipinän jatkaa taitojen kehittämistä kamppailulajien parissa.

Kansalaisista suurin osa pitää Suomea turvallisena maana asua. Kuitenkin Kansallisen rikosuhritutkimuksen mukaan noin kolmasosa 15–75-vuotiaista suomalaisista on pelännyt joutuvansa väkivallan kohteeksi iltaisin kodin ulkopuolella.

Kokeneen kouluttajan neuvo lopuksi on pyrkiä ennakoimaan ja välttämään tilanteita, joissa voi olla väkivallan uhkaa.

Pimeällä kannattaa valita valaistuja reittejä tai ottaa hyvin pienellä kynnyksellä taksi ja mennä turvallisesti ovelta ovelle.

– Tärkeintä on pyrkiä pakenemaan. Paras itsepuolustuskeino ei ole karate vaan karata, kiteyttää voimakäytönkouluttaja Janne Ahonen.

Lue lisää:

Mene pois! Jätä rauhaan! Auttakaa! Opettele huutamaan, neuvoo itsepuolustuksen asiantuntija

Itsepuolustuskoulun johtaja neuvoo: Viisi askelta uhkaavien tilanteiden varalle