Oikeus: Kikyllä ei saanut pidentää työaikaa, kun työaika oli kirjattu työsopimukseen – Teknologiateollisuus ihmettelee päätöstä

Insinööriliiton jäsen halusi selvittää, voiko työsopimuksessa sovittua työaikaa pidentää työehtosopimuksen kiky-pidennyksellä.

työehtosopimukset
Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus
Johan Gullmets / Yle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on päättänyt, että työntekijän työsopimukseen kirjattua viikoittaista työaikaa ei voi pidentää kilpailukykysopimuksella.

Asiasta kertoi Insinööriliitto keskiviikkona. Yle on nähnyt käräjäoikeuden alkuperäisen tuomion.

Käräjäoikeuden päätös oli yksimielinen. Oikeuden mukaan yritys toimi työaikaa lisätessään työsopimuksessa sovitun työaikaehdon vastaisesti.

Lisäksi oikeus määräsi yrityksen maksamaan lisätyistä puolen tunnin jaksoista palkkasaatavia korkoineen ja maksamaan oikeudenkäyntikuluja lähes 25 000 euroa.

Päätös perustuu Insinööriliiton mukaan niin sanottuun edullisemmuussääntöön, eli työehtosopimuksella ei voi määrätä työajasta työsopimuksessa sovittua huonommin.

Insinööriliiton edunvalvontajohtaja Petteri Oksa pitää päätöstä merkittävänä oikeudellisena linjauksena.

Petteri Oksa
Petteri OksaMika Pakarinen / Keksi Agency / Insinööriliitto

– Tämän perusteella työajan pidennys on voitu tehdä perusteettomasti isolle joukolle työntekijöitä. Myös päätöksen ajankohta on mielenkiintoinen, kun mainittu työajan pidentäminen eli niin sanotut kiky-tunnit aiheuttavat ongelmia työehtosopimuksia uusittaessa, Oksa sanoo liiton tiedotteessa.

Alan työehtosopimukseen sisällytettiin kilpailukykysopimuksessa sovittu 24 tunnin työajan pidennys.

Neuvottelujohtaja Jarkko Ruohoniemi Teknologiateollisuudesta ihmettelee päätöstä.

– Ensinnäkin ihmettelen, että käräjäoikeus on tehnyt tällaisen päätöksen kysymättä työtuomioistuimelta kantaa tähän asiaan, koska tässä on kuitenkin työehtosopimuksen määräysten soveltamisesta omalta osaltaan kysymys, Ruohoniemi sanoo.

Ruohoniemen mukaan työtuomioistuin on tänä vuonna antanut ratkaisun vastaavanlaisessa tilanteessa, jossa se oli kannassaan täysin toista mieltä kuin käräjäoikeus nyt.

Teknologiateollisuus ei ole osapuolena oikeuden päätöksessä, mutta se on ollut mukana tekemässä työehtosopimusta, josta tapauksessa on kyse.

– Olen ymmärtänyt niin, että työnantajayhtiö, joka on vastaajana tässä asiassa, on hakemassa muutosta hovioikeudelta, sanoo Ruohoniemi.

Tuomioon voi hakea muutosta hovioikeudelta tai ennakkopäätösvalituksella korkeimmalta oikeudelta.