THL:n kysely: Nuoret saavat huumeita aiempaa helpommin

Leppävirran kunta selvittää parhaillaan kyselyn avulla etenkin alaikäisten päihteiden käyttöä.

nuoret
Nuori poika polttaa marisätkää.
Nuori polttaa marisätkää. Kuvituskuva.Cezaro De Luca / EPA

Nuorten mukaan huumeita pystyy hankkimaan omalta paikkakunnalta aiempaa helpommin. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreimmasta kouluterveyskyselystä (siirryt toiseen palveluun).

Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelevista pohjoissavolaisnuorista lähes 70 prosenttia pitää huumeiden kuten kannabiksen hankkimista melko tai erittäin helppona, kun kaksi vuotta sitten näin ajatteli hieman alle puolet vastaajista. Myös maakunnan lukiolaisten ja yläkoululaisten keskuudessa yhä useampi vastaajista pitää huumeiden saamista helppona.

Kyselyn tulokset vastaavat myös poliisin käsityksiä: alaikäisten huumeiden käyttö ja huumausainerikokset ovat lisääntyneet niin Kuopion seudulla kuin Ylä-Savossakin viime vuosina.

Koko maassa THL:n kouluterveyskyselyyn vastasi yli 250 000 nuorta ala- ja yläkouluista, lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista. Kysely tehdään kahden vuoden välein.

Leppävirralla selvitetään päihteiden käyttöä

Leppävirtalaisten päihteiden käyttöä kartoitetaan kyselyllä. Kyselyyn voi vastata marraskuun ajan. Kyselyssä selvitetään kuntalaisten näkemyksiä alkoholista, tupakkatuotteista, kannabiksesta ja rahapeleistä.

Kyselyn avulla halutaan erityisesti selvittää alaikäisten päihteiden käyttöä Leppävirran alueella. Lisäksi tarkoituksena on saada selville, millaisia päihteiden käytön ehkäisykeinoja asukkaat pitävät hyvinä.

Päihdetilannekysely (siirryt toiseen palveluun) on auki 30. marraskuuta saakka.