Hyppää sisältöön

Uusi uhkapeli-ilmiö saapui Euroopasta Suomen kaduille – Lontoossa onneaan kokeilevilta ihmisiltä huijattiin tuhansia euroja

Uhkapelit ovat tuttu ilmiö tältä vuodelta Helsingin poliisille.

Noppapeliä Helsingin Kauppatorin ja Altaan välisellä kaarisillalla
Noppapeliä Helsingin Kauppatorin ja Altaan välisellä kaarisillalla

Kolme kuppia. Yksi noppa. Kiikkerä pahvilaatikko, jonka päällä on lauta.

Yksi mies on pelinpyörittäjä, ja kaksi muuta tarkkailee ympäristöään pahvilaatikon molemmilla puolilla. Miesporukka houkuttelee huudoillaan ohikulkevia ihmisiä pelaamaan noppapeliä. Paikkana on Helsingin Kauppatorin ja merikylpylä Altaan välinen kaarisilta heinäkuun puolivälissä.

Pelin idea: Noppa laitetaan yhden kupin alle, ja kuppeja siirrellään nopeasti pöydän päällä edestakaisin. Pelaajan pitää lyödä vetoa ja arvata, minkä kupin alla noppa on.

Ihmiset lyövät suulaan pelinpyörittäjän käteen 50 euron seteleitä ja kokeilevat onneaan.

Kohta yksi porukan miehistä tekee eleillään selväksi, että kannattaa mennä muualle kuvaamaan kesäistä Helsinkiä.

Katson parhaaksi lähteä Kauppatorin ihmismassaan.

Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista tunnistaa edellä mainitun tilanteen. Ilmiö on poliisille uusi viime kesältä ja syksyltä, mutta sitä ei pidetä isona ongelmana.

– Havaintoja uhkapelistä ei ole paljoa tullut, mutta havaitsimme näitä tilaisuuksia Kauppatorin ympäristössä. Yksi rikosilmoitus toiminnasta tehtiin, mutta se ei johtanut enempiin toimenpiteisiin näytön puutteen vuoksi.

Kolmen kupin noppapeliä pelattiin rahasta Helsingin Kauppatorin vieressä heinäkuun puolivälissä. Kuva: Jarno Virtanen / Yle

Kujala kehottaa ihmisiä välttämään katu-uhkapelejä.

– Arvioin, että vaikka voiton mahdollisuudet ovat olemassa, niin lähtökohtaisesti pelinpitäjä kerää enemmän voittoa kuin pelaaja.

Kujalan mukaan kaduilla tapahtuvaa uhkapeliä pyörittävät ilmeisesti Etelä- ja Itä-Euroopasta tulleet henkilöt. Samanlaisia havaintoja on myös muista Euroopan kaupungeista.

– Poliisi tarkastelee toimintaa itse uhkapelin lisäksi myös sen aiheuttaman häiriön kautta. Se ei saa aiheuttaa häiriötä yleiselle turvallisuudelle ja järjestykselle.

Elokuussa Britannian yleisradioyhtiö BBC raportoi (siirryt toiseen palveluun) samanlaisesta uhkapelihuijauksesta Lontoon keskustassa. Silloin 14 erilaista porukkaa pyöritti Westminsterin sillalla samaa "kolmen nopan temppua" kuin tämän jutun videolla Helsingissä heinäkuun puolivälissä.

BBC:n mukaan turisteilta huijattiin Lontoossa tuhansia euroja. Lontoon poliisi oli pidättänyt elokuuhun mennessä 30 ihmistä katu-uhkapeleihin liittyen.

Poliisihallitus: Mielenkiintoinen ilmiö

Mitä laki sanoo kadulla pelattavasta rahapelistä? Se on kimurantti juttu.

Rahapelejä ja arpajaisia valvova Poliisihallitus pitää Kauppatorin tapausta kiinnostavana. Kysymys on siitä, kilpaillaanko rahasta omilla taidoilla vai onko kyseessä huijauksen yritys, kertoo ylitarkastaja Mikko Cantell Poliisihallituksesta.

– Se ei ole raha- tai arpapeli, vaan taitopeli, jos pelaaja menestyy aidosti sitä paremmin, mitä tarkemmin pystyy omalla katseellaan seuraamaan nopan liikkeitä. Vaikka pelattaisiin rahasta. Jos pyörittelyä tehdään hyvin kauan, taidon merkitys vähenee ja sattumalla alkaa olla merkitystä. Jos tällaiseen peliin osallistutaan rahalla ja voittona on rahapalkinto, kyseessä olisi rahapeli.

Cantell muistuttaa, että Suomessa rahapelejä saa toimeenpanna vain Veikkaus. Myös tavara-arpajaisten järjestäminen on luvanvaraista toimintaa.

– Kyseisessä Kauppatorin tapauksessa kyse saattaa olla enemmän silmänkääntötempusta kuin taitolajista.

Lue lisää:

.
.