Hyppää sisältöön

Ylen kysely: Perussuomalaisten kannatuksessa kunnon hyppäys, demarien alamäki vain jatkuu

Mittauksen kärkipaikkaa pitävän perussuomalaisten ja toisena olevan kokoomuksen ero on kasvanut lähes kuuteen prosenttiyksikköön.

Perussuomalaiset kasvattivat taas kannatustaan Ylen lokakuun mittauksessa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Pääministeripuolue sosiaalidemokraattien ahdinko vain jatkuu. Puolue on menettänyt kannatustaan Ylen lokakuun mittauksessa 1,7 prosenttiyksikköä.

Jos vaalit pidettäisiin nyt, SDP saisi 13,9 prosenttia äänistä. Näillä luvuilla puolue jäisi vaaleissa neljänneksi.

Demareiden kannatuksessa on ollut laskeva trendi kevään eduskuntavaalien jälkeen, mutta näin kehnoa lukemaa joutuu hakemaan yli viiden vuoden takaa.

SDP:n suosio oli viimeksi näin alamaissa heinäkuussa 2014, 13,8 prosenttia. Tämä on Antti Rinteen puheenjohtajakauden huonoin luku.

Odotukset uutta hallitusta kohtaan ovat olleet korkeat, mutta kansalaisten elämässä näkyviä päätöksiä on saatu aikaan vielä vähän. Tämä tyytymättömyys voi kanavoitua päähallituspuolueisiin.

Kolmanneksi demareiden ohi kiivennyt vihreät onkin tällä hetkellä suosituin hallituspuolue.

Pääministeri Antti Rinteen johtaman sosiaalidemokraattien kannatus on laskenut lähes viiden vuoden takaisiin pohjalukemiin. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Mittauksen kärjessä porskuttaa perussuomalaiset, joka on kasvattanut kannatustaan tällä kertaa yli kaksi prosenttiyksikköä.

Puolueen kannatus on ollut nousujohteinen vaaleista lähtien. PS keräisi nyt 23 prosentin äänisaaliin.

  • Toimittajaraati keskusteli kannatuskyselystä Ylen Aamussa. Politiikan toimittajien arvion mukaan SDP:n kannatuksen lasku johtunee puolueen kannanotoista työmarkkinakysymyksiin sekä Postin ja Veikkauksen ongelmiin. Tästä voi katsoa tallenteen lähetyksestä.

Työntekijät ja eläkeläiset vaihtaneet demarit perussuomalaisiin

Ylen kyselyn tausta-aineistosta selviää, että perussuomalaiset on saanut kannattajia pääkilpailijoiltaan, mutta myös onnistunut aktivoimaan nukkuvia äänestäjiä.

– Perussuomalaisten nousu tulee aika tasaisesti SDP:ltä, keskustalta ja kokoomukselta. Perussuomalaiset saa näiltä puolueilta ja nukkuvien puolueesta uusia äänestäjiä, mittauksen toteuttaneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo.

Turjan mukaan puolet perussuomalaisten noususta tulee muista puolueista ja puolet nukkuvista äänestäjistä. Perussuomalaisten kannatus on kasvanut erityisesti Helsingissä ja pienissä kaupungeissa.

– Ammattiryhmistä korostuvat selkeästi työntekijät eli duunareista tulee uusia äänestäjiä. Myös eläkeläiset ovat nousseet nyt toiseksi ryhmäksi.

Perussuomalaiset on saanut uusia kannattajia erityisesti miehistä, alle 25-vuotiaista nuorista ja niin sanotussa parhaassa työiässä olevista 35–64-vuotiaista.

Tausta-aineiston mukaan sosiaalidemokraatit on menettänyt erityisesti naisia, alle 35-vuotiaita ja yli 50-vuotiaita äänestäjiä.

– SDP menettää kannattajia paitsi perussuomalaisille myös nukkuvien puolueeseen selvästi enemmän kuin muut isot puolueet. Ne ryhmät, missä perussuomalaiset etenee eli työntekjät ja eläkeläiset, aiheuttavat kannatuksen laskua SDP:lle, Turja sanoo.

Demareille on tullut alueellisesti takapakkia pienissä kaupungeissa ja maaseutukeskuksissa.

PS repii eroa muihin puolueisiin

Ero kyselyn ykkösen, perussuomalaisten ja kakkosen, kokoomuksen, välillä on revennyt jo hurjaksi, 5,7 prosenttiyksikköön.

Kokoomusta äänestäisi 17,3 prosenttia kansasta. Puolueen kannatus näytti tuoreessa kyselyssä pientä liikettä ylöspäin.

Perussuomalaiset tekee samalla kaulaa myös muihin puolueisiin. Poliittinen keskustelu on pyörinyt mittausjakson aikana teemoissa, joissa perussuomalaiset on ollut eri mieltä muiden eduskuntapuolueiden kanssa.

Kiivasta keskustelua on käyty esimerkiksi lihansyönnin vähentämisestä ja tutkijoiden esittämistä polttoainekiintiöistä. Nämä liittyvät ilmastonmuutokseen ja hallituksen kunnianhimoisiin tavoitteisiin päästöjen vähentämiseksi.

Perussuomalaiset on ollut näissä asioissa selkeästi omilla linjoillaan, ja tämä näyttää hyödyttäneen puoluetta. PS on onnistunut kalastamaan kannanotoillaan ääniä sekä porvaripuolueilta että SDP:ltä.

Perussuomalaiset on profiloitunut myös maahanmuuttovastaisena puolueena, ja on käytännössä ainoa vaihtoehto maahanmuuttoa painottaville äänestäjille.

Perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan. Jussi Halla-aho on asemoinut puolueensa ilmastokysymyksissä muita puolueita vastaan, mikä näkyy nyt suosiossa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vihreät saisi äänistä 14,2 prosenttia, ja löytyy mittauksen kolmannelta sijalta. Puolueen kannatus aleni muutamia kymmenyksiä edellisestä kyselystä.

Kolmas hallituspuolue, keskusta keräisi 12,9 prosentin kannatuksen. Sillä pääsi kyselyn viidenneksi.

Keskustan kannatuslasku näyttää tasaantuneen syyskuussa tapahtuneen puoluejohtajan vaihdoksen jälkeen. Nyt tuli jo nousua, vaikkakin hyvin vähäistä.

Mittauksen kuudennen puolueen, myös hallituksessa olevan vasemmistoliiton kannatus on pysynyt ennallaan hieman alle kahdeksassa prosentissa.

Pienemmissä puolueissa vain vähän muutoksia

RKP:tä äänestäisi nyt 4,3 prosenttia kansalaisista. Puolueen suosio nousi edellisestä mittauksesta 0,4 prosenttiyksikköä.

Kristilliset taas menetti lokakuussa kannatustaan puoli prosenttiyksikköä, saaden nyt 3,2 prosentin kannatuksen.

Liike Nytin suosiossa ei tapahtunut muutoksia. Eduskunnan ulkopuoliset pienpuolueet eli ryhmä muut menetti hieman kannatustaan.

Lue lisää:

Analyysi: Mikä Rinteen demareita hyydyttää? Perussuomalaiset imevät kannatusta, vihreätkin suositumpia

Ilmastoraportti rajoittaisi lihansyöntiä, mutta poliitikoille ruoka on yhä henkilökohtainen valinta: "Kuluttaja päättää, mitä pöytään kannetaan"

Analyysi: Keskusta ja vihreät ruokasodassa – lihavero jakoi puolueita jo Ylen vaalikoneessa

Opiskelijaravintola luopuu naudanlihasta, ja päätös harmittaa tuottajia: "Nauta pystyy pelastamaan näköjään lentomatkailun ja kaiken muun"

Taloustutkijoiden teholääke autoilun päästöihin: Bensan ja dieselin myynti pantava kortille – "Halvempi keino kuin mikään muu"