Hyppää sisältöön

Kiina ja Ranska sopivat 13,5 miljardin euron kaupoista

Aiesopimukset tehtiin presidentti Emmanuel Macronin valtionvierailulla Kiinassa.

Xi Jinping ja Emmanuel Macron tapasivat Pekingissä keskiviikkona. Mukana tapaamisessa olivat presidenttien vaimot Peng Liyuan (vas.) sekä Brigitte Macron. Kuva: Nicolas Asfouri / AFP

Ranska ja Kiina ovat sopineet tekevänsä 13,5 miljardin euron arvosta kauppasopimuksia, kiinalaisviranomaiset kertoivat keskiviikkona lehdistötilaisuudessa.

Aiesopimukset tulevista hankkeista tehtiin Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vieraillessa tällä viikolla Kiinassa.

Sopimuksia solmittiin energiatuotannon, ilmailuteollisuuden ja maatalouden saralla, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Maat sopivat muun muassa LNG-terminaalin rakentamisesta Tianjinin satamakaupunkiin ja nestekaasun jakelusta Jangtsejoen suistolle. Kiina ja Ranska ilmoittivat myös yrittävänsä päästä sopimukseen ydinvoimalan polttoaineen valmistuslaitoksen sijainnista ja hinnasta tammikuuhun 2020 mennessä.

Laitoksen toimittaja on ranskalainen yhtiö Orano, joka tunnettiin aikaisemmin nimellä Areva.

Ilmailusektorilla Kiina lupasi tukea maansa Airbus-hankintoja ja auttaa eurooppalaista lentokonevalmistajaa investoimaan lisää Kiinaan, uutistoimisto Xinhua raportoi.

Maatalouden saralla kaksikymmentä ranskalaista yritystä sai luvan viedä siipikarjaa, nautaa ja sianlihaa Kiinaan. Ranskan presidentin toimiston mukaan siipikarjan vientisäännöt laajennettiin koskemaan myös ankkoja, hanhia ja hanhenmaksaa.