1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. naudanliha

Vaasan vaalipiirin kansanedustajilta ehdoton ei naudanlihan vähentämiselle alueen ruokapalveluissa: "En usko tuputtamisen voimaan"

Ylen kyselyyn vastasi 14 vaalipiirin 16 kansanedustajasta.

naudanliha
Lihaperunalaatikoita.
Ruokapalveluissa käytettävä naudanliha on useimmiten jauhelihaa. Vaasan vaalipiirin kansanedustajat eivät halua puuttua ruokalistoihin.Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan vaalipiirin kansanedustajilta tulee täystyrmäys naudanlihan vähentämiselle julkisissa ruokapalveluissa.

Kaikki Ylen kyselyyn vastanneet kansanedustajat ovat sitä mieltä, että naudanlihan käyttöä ei pidä vähentää esimerkiksi kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa.

Sen sijaan kansanedustajat haluavat vähentää tuontilihaa ja lisätä kotimaista lihaa ja kasviksia sekä lähiruokaa. Yle uutisoi eilen, että alueen keskuskaupungeissa naudanlihaa on tarjolla melko usein, eikä sen vähentämistä ruokalistoilla ole erityisesti mietitty.

Lue lisää: Naudanlihaa ei aiota vähentää Vaasan, Seinäjoen ja Kokkolan ruokalistoilta – kasvisruokien määrä on kuitenkin kasvussa

Ylen kyselyyn vastasi 14 vaalipiirin 16 kansanedustajasta. Muun muassa Mikko Savola (kesk.), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Antti Kurvinen (kesk.) viittasivat siihen, että suomalainen naudanlihan tuotanto on muuta maailmaa ilmastoystävällisempää, ja naudat osa nurmiviljelyä, joka sitoo hiilidioksidia.

– Ilmastovaikutukset kotimaisessa naudanlihassa ovat paljon pienemmät kuin muissa maissa. Meidän tulisi syödä vähemmän mutta parempaa lihaa, toteaa Anna-Maja Henriksson.

Lähiruuan ja kotimaisen lihan merkitystä korostivat Pasi Kivisaari (kesk.), Anders Norrback (r.), Mikko Ollikainen (r.), Kim Berg (sd.), Janne Sankelo (kok.), Peter Östman (kd.) ja Joakim Strand (r.).

– En usko tuputtamisen voimaan ja se lähinnä ärsyttää monia ihmisiä, Sankelo toteaa.

Myös perussuomalaisten Mauri Peltokangas ja Juha Mäenpää puhuvat kotimaisen ruuantuotannon puolesta.

– Jo huoltovarmuuden takia pitää turvata oma lihantuotanto Suomessa, Mäenpää sanoo.

Mika Lintilän (kesk.) mielestä naudanlihan vähentämistä tärkeämpää olisi puuttua ruokahävikkiin.

Julkisten ruokapalveluiden monipuolisuuden ja vaihtoehtojen tarjoamisen tärkeyden nostivat esille Paula Risikko (kok.), Berg ja Sankelo.

Peter Östman muistuttaa myös siitä, että syödä pitäisi ruokasuositusten mukaisesti.

Jutta Urpilaista (sd.) ja Jukka Mäkystä (ps.) ei tavoitettu vastaamaan.

Aiheeseen liittyen aiemmin:

"Suomalaisella ruuantuotannolla ei ole koko maailman mittapuulla merkitystä" – opiskelijaravintolan päätös luopua naudanlihasta puhuttaa yhä

Opiskelijaravintola luopuu naudanlihasta, ja päätös harmittaa tuottajia: "Nauta pystyy pelastamaan näköjään lentomatkailun ja kaiken muun"

Useissa kaupungeissa opiskelijaravintoloita pyörittävä Juvenes ei ole luopumassa naudanlihasta – osuus lihatuotteista 3 prosenttia

Lue seuraavaksi