Lapin keskussairaalan laajennuksen suunnitelma meni uusiksi

Vilkkaa ei sittenkään pureta, ja päivystysosaston ja psykiatrian uudisrakennuksen paikat vaihtuvat.

keskussairaalat
Lapin keskussairaalan laajennustyömaa marraskuussa 2019
Jyri Tynkkynen / Yle

RovaniemiLapin keskussairaalan laajennuksen suunnitelmiin on tullut muutoksia. Keskussairaalan vieressä olevaa Vilkka-rakennusta ei sittenkään pureta, vaan sitä aiotaan peruskorjata ja mahdollisesti laajentaa.

Lasten ja nuorten psykiatrian vuodeosastot ja poliklinikat sijaitsevat nyt Vilkassa.

– Jos Vilkka olisi purettu, meiltä ei löytyisi niin paljon vapaita väliaikaistiloja. Väliaikaiset elementtirakennukset taas ovat melko hintavia, keskussairaalan laajennushankkeen projektijohtaja Janne Keskinarkaus sanoo.

Uudisrakennuksen paikka siirtyy

Koska Vilkkaa ei pureta, psykiatrian uudisrakennuksen paikka muuttuu hieman alkuperäisestä.

– Sen paikka siirtyy joitakin kymmeniä metrejä Vilkan taakse.

Keskinarkaus lisää, että keväällä tehtävän hankesuunnittelun yhteydessä voidaan silti päätyä ratkaisuun, jossa Vilkka kuitenkin puretaan jossain vaiheessa tai osittain. Vilkassa on ollut sisäilmaongelmia.

– Arvioimme ensi kevään aikana, kannattaako peruskorjaus vai ei, ja missä laajuudessa. Vilkkaa ei kuitenkaan tarvitse siis purkaa psykiatrian uudisrakennuksen tieltä.

Päivystysosasto vanhaan sairaalaan

Toinen muutos on se, että päivystysosastoa ei rakennetakaan laajennusosaan vaan vanhan sairaalan vuodenosastoilta vapautuviin tiloihin.

– Tässä on taustalla vuodeosasto 3B:n lakkauttaminen. Vielä ei ole varmuutta siitä, tuleeko päivystysosasto tälle paikalle vai mihin kerrokseen se sijoitetaan, Keskinarkaus toteaa.

Vielä ei ole myöskään tiedossa, pienentävätkö muutokset laajennuksen kokonaishintaa. Lapin sairaanhoitopiirissä lasketaan nyt tavoitehintaa laajennukselle.

Tavoitehinta on selvillä joulukuussa. Aiemmin laajennuksen hinnaksi on arvioitu 138 miljoonaa euroa.

Lapin sairaanhoitopiirin hallitus käsitteli laajennusta tiistaina. Keskussairaalan laajennus alkaa ensi keväänä.