1. yle.fi
  2. Uutiset

Porvoossa autoon törmännyt ja pahoin loukkaantunut tunturipöllö nukkui ikiuneen Korkeasaaressa: "Ei voi jäädä meille lemmikiksi"

Korkeasaaren mukaan nälkiintynyt lintu oli etsimässä etelästä myyriä.

pöllölinnut
Hoitaja pitää tunturipöllön siipeä ylhäällä.
Autoon törmänneen tunturipöllön siipi oli poikki.Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha

Eilen tiistaina autoon Porvoossa törmännyt tunturipöllönaaras on jouduttu lopettamaan Korkeasaaressa.

Isokokoinen pöllö törmäsi ja juuttui auton etusäleikköön. BirdLife-lintujärjestön havaintojärjestelmän mukaan tapahtumapaikka oli Porvoon Treksilässä.

Lintu vahingoittui pahoin ja toimitettiin tiistaina elävänä Korkeasaareen. Villieläinsairaalan kuraattori Ville Vepsäläinen kertoo, että muun muassa linnun jalat olivat poikki eikä lintu olisi parantunut entiselleen.

– Toinen siipi oli poikki, eikä se olisi ikinä lentänyt. Lentokyvytön petolintu ei pärjää luonnossa, Vepsäläinen sanoo.

Tunturipöllö on etelässä harvinainen vieras tähän aikaan. Korkeasaareen toimitettu yksilö oli pahoin alipainoinen, vain noin 1200 grammaa. Tavallisesti täysikokoisen naaraan paino on 2–3 kilogrammaa ja siipiväli noin puolitoista metriä.

– Se oli vähintään puoli kiloa alipainoinen. Rintalasta törrötti, eikä rintalihaksia tuntunut, joten kyse oli nälkiintyneestä linnusta.

Tunturipöllöt vaeltavat ruuan perässä pitkiä matkoja, jopa mantereelta toiselle. Pohjoisessa kiinnostavat sopulit ja etelässä myyrät.

– Sen takia se täällä etelässä pyörikin, Vepsäläinen kertoo.

Ensimmäinen kerta Korkeasaaressa

Korkeasaaren mukaan vahingoittuneella tunturipöllönaaraalla ei ollut nimeä, vaikka tilanne oli harvinainen: kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun tunturipöllöä hoidettiin villieläinsairaalassa.

– Villieläinsairaalaan tulee vuosittain noin 1 200 eläintä, joista puolet on lintuja ja puolet nisäkkäitä. Niitä ei ruveta erikseen nimeämään.

Sairaalassa eläimiä kuntoutetaan. Noin 40 prosenttia potilaista pystytään vapauttamaan takaisin luontoon. Usein potilaat ovat kuitenkin erittäin huonossa kunnossa auto- tai ikkunatörmäyksen jäljiltä.

– Osa kuolee hoidossa ja osa kuolee jo ennen kuin ne saavat hoitoa. Jokaisen kohdalla arvioidaan, pärjääkö se hoidon jälkeen luonnossa. Se ei voi jäädä meille lemmikiksi, mikä on eläinsuojelulaissa määrätty.

Pöllöille sattuu Korkeasaaren mukaan onnettomuuksia määrään nähden usein, koska ne lentävät lähellä maata ja niitä on vaikea havaita pimeällä.

Lue seuraavaksi