Juvan ajoharjoitteluradan toiminta vaarassa loppua – simulaattoriajo syrjäytti liukasradan harjoitukset

Juvan ajoharjoitteluradan kävijämäärä on laskenut tuntuvasti.

Ajoharjoitteluradat
Nainen ajaa esteitä kohti jäisellä ajoharjoitteluradalla.
Kuvituskuva.Heikki Haapalainen / Yle

Juvan ajoharjoitteluradan toiminta on vaarassa loppua.

– Jos asetuksessa ei tapahdu muutoksia, toiminta loppuu, Juvan ajoharjoitteluratasäätiön asiamies Kari Laitinen sanoo.

Ajokorttilain uudistuksen jälkeen liukkaan kelin harjoittelun on voinut tehdä pelkästään simulaattorilla. Autokoululiiton kanta on, ettei simulaattoriopetus riitä korvaamaan liukasradan opetusta vaan rata-ajoharjoittelu tulisi palauttaa takaisin (siirryt toiseen palveluun) (Autokoululiitto) jokaisen ajokorttia suorittavan pakollisiin ajotunteihin. Liitto aikoo viedä viestiä myös liikenneministeriöön.

– Simulaattorisysteemit ovat vallanneet homman, Järvi-Suomen autokouluyhdistyksen varapuheenjohtaja Ari Nyyssönen sanoo.

Juvan ajoharjoitteluradan toiminta jatkuu kesäkuun loppuun saakka. Jatko ratkesi, kun Järvi-Suomen autokouluyhdistys päätti jatkaa vuokrasopimustaan ajoharjoitteluradalla puolen vuoden ajan.

– Vuokraa on laskettu selvästi, että jotenkin pärjätään, Juvan ajoharjoitteluratasäätiön asiamies Kari Laitinen sanoo.

Viime vuonna Juvan ajoharjoitteluradalla oli 2 300 kävijää, ja tänä vuonna kävijöitä oli syyskuun puoliväliin mennessä alle 800.

Juvan ajoharjoitteluratasäätiö on vedonnut ajoharjoitteluradan omistaviin kuntiin, että ne ottaisivat osuutensa mukaisesti vastattavakseen säätiön 20 000 euron velan ja maksaisivat yhdessä 5 000 euron lisärahoituksen ratatoiminnan jatkumiseksi.

Mikkelin kaupunginhallitus ei myöntänyt marraskuussa omaa osuuttaan rahoitukseen, ja perusteli päätöstä kaupungin heikolla taloudellisella tilanteella. Mikkelin osuus olisi ollut yhteensä noin 8 650 euroa. Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti maanantaina, että se sitoutuu maksamaan osuutensa eli noin 4 530 euroa. Savonlinnan valtuusto kuitenkin edellyttää, että muutkin jäsenkunnat maksavat niille esitetyt osuudet.

– Näyttää siltä, että emme saa rahoitusta, joka auttaisi, Laitinen sanoo.

Muita Juvan ajoharjoitteluradan omistavia kuntia ovat Juva, Pieksämäki, Hirvensalmi, Puumala, Sulkava, Joroinen ja Rantasalmi.

Lue myös:

Moni autokoululainen opettelee liukkaalla ajoa enää vain simulaattorissa: "Pelkään, että tilastot kääntyvät taas huonoon suuntaan"