Jyväskylässä ei ole vastakkainasettelua suomen- ja ruotsinkielisten välillä

Jyväskylässä toimiva Kuokkala svenska skolan on toiminut vuodesta 2003 lähtien saman katon alla Kuokkalan suomenkielisen yhtenäiskoulun kanssa.

Jyväskylä
Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Yle

Keski-Suomessa on noin 400 ruotsinkielistä ja Jyväskylässä heillä on myös oma koulu, Kuokkala svenska skolan. Ruotsinkielinen koulu toimii saman katon alla suomenkielisen koulun kanssa. Toisin kuin monissa kaksikielisissä kaupungeissa, Jyväskylässä ei ole ruotsin- ja suomenkielisten välillä vastakkainasettelua, luokanopettaja Gun-Brit Lindberg-Juutilainen Kuokkala Svenska skolasta sanoo.

– Me ollaan täällä Jyväskylässä vahva vähemmistö. Aktiivisia perheitä täällä on yli sata, ja olemme perustaneet muun muassa oman yhdistyksen tänne. Meidän kontakti suomenkieliseen väestöön on pelkästään positiivista: emme kilpaile keskenämme, vaan ollaan yhdessä ja positiivisella agendalla, Lindberg-Juutilainen kertoo.

Kaksikielinen kulttuuri on vähäistä Jyväskylässä, minkä vuoksi ruotsinkielisen kulttuurin kokeminen muiden kanssa on tärkeää. Jyväskylästä tehdään sitten matkoja muualle ruotsinkielisten luo, Lindberg-Juutilainen kertoo. Kuokkala svenska skolanin oppilaat juhlivat ruotsalaisuuden päivää muiden Etelä-Suomen kielisaarekekoulujen kanssa jo aiemmin tällä viikolla Lahdessa.

Ruotsalaisuuden päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1908 asti, liputuspäivänä vuodesta 1979 asti.