Kainuu hakee valtion työllisyyden kuntakokeiluun – työllistyminen tehostuisi ja kunnat säästäisivät "Kela-sakoissa"

Kokeilun piiriin kuuluisi Kainuussa yli 3 600 ihmistä.

Kainuu
vesijohtotyö, putkityöt,korjausrakentaminen
Työllisyyden kuntakokeilut käynnistyvät ensi keväänä ja jatkuvat vuoden 2022 loppuun. Kuvituskuva.

Kainuu hakee valtion työllisyyden kuntakokeiluun. Ensi keväänä käynnistyvien kuntakokeilujen tavoitteena on edistää nykyistä tehokkaammin työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen.

– Kainuun kunnat hakevat kokeiluun yhtenä kokeilualueena. Lähtökohtana on hoitaa työttömyyttä nykyistä paremmin, ja ennen kaikkea auttaa ihmisiä, sanoo Kainuun kuntakokeilun valmisteluryhmän puheenjohtaja Vesa Kaikkonen.

Kokeilussa kuntien vastuulle siirtyvät työnhakijoiden palveluprosessit ja TE-palveluiden tarjoaminen. Kohderyhmänä ovat työttömät, joilla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan, kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat sekä kaikki maahanmuuttajat, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalveluiden piirissä.

Kainuussa kokeilun kohderyhmään kuuluu yli 3 600 ihmistä. Kaikkosen mukaan määrä on suuri, vaikka työttömyys on alentunut.

– Tällä hetkellä isot ikäluokat alkavat poistua työelämästä, työttömät ja työnantajat eivät kohtaa aidosti ja kaikki työllistämisen kanssa tekemisissä olevat tahot ovat hajallaan. Pyrimme ratkomaan ongelmia kokonaisvaltaisesti.

Työllisyyden parantuminen näkyisi myös säästökuurilla olevien kuntien kukkaroissa, sillä kuntien pitää maksaa Kelalle niin sanottua sakkomaksua pitkittyvästä pitkäaikaistyöttömyydestä.

– Esimerkiksi Kajaanin kaupunki maksoi viime vuonna Kelan sakkomaksuja noin kolme miljoonaa euroa. Se on liikaa, raha pitäisi käyttää mieluummin työllistämiseen, Kaikkonen sanoo.

Hakemus työllisyyden kuntakokeiluun on jätettävä työ- ja elinkeinoministeriölle 19. marraskuuta mennessä. Kaikkonen arvioi, että kokeiluun valitut selviävät vielä tämän vuoden puolella. Kokeilut kestävät vuoden 2022 loppuun asti.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!