Rovaniemi sai tunnustuksen liikuntapaikoistaan

Rovaniemi on ensimmäinen pohjoismainen kaupunki, joka sai European City of Sport -tittelin.

Rovaniemi
ACES Europe- yhdistyksen edustajat  Alberto Bichi (vas.) ja Hugo Alonso vierailivat Rovaniemellä 21.-23. lokakuuta 2019. Kuvassa keskellä kaupungin liikuntajohtaja Pekka Hämäläinen.
ACES Europe- yhdistyksen edustajat Alberto Bichi (vas.) ja Hugo Alonso. Keskellä Rovaniemen kaupungin liikuntajohtaja Pekka Hämäläinen.Rovaniemen kaupunki

RovaniemiRovaniemen kaupunki on saanut European City of Sport 2020 -tunnustuksen. Tunnustuksen myönsi ACES Europe -yhdistys.

Yhdistyksen mukaan Rovaniemi on erittäin hyvä esimerkki kaupungista, jossa liikunta ja urheilu toimivat terveyden, yhteisöllisyyden, koulutuksen ja keskinäisen kunnioituksen edistäjänä. Rovaniemi on ensimmäinen pohjoismainen kaupunki, joka sai kyseisen tittelin.

Yhdistyksen edustajat Hugo Alonso ja Alberto Bichi vierailivat Rovaniemellä lokakuussa. Kaksikko tutustui kaupungin liikuntamahdollisuuksiin sekä tapasivat kaupungin, oppilaitosten, urheiluseurojen ja yritysten edustajia.

Lopullinen arviointi kesti noin kaksi viikkoa. Tunnustukset jaetaan Brysselissä joulukuussa.

– Yksi tämän vuosikymmenen strategisista painopisteistä on ollut liikunnan ja urheilun roolin vahvistaminen kaupungin kehittämisessä ja profiilissa. Hienoa saada tälle työlle kansainvälinen tunnustus, kaupunginjohtaja Esko Lotvonen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Miljoonia euroja vuodessa liikuntapaikkoihin

Rovaniemellä on lähes 600 sisä- ja ulkoliikuntapaikkaa, joista suurin osa on kaupungin ylläpitämiä. Urheilupaikkojen ylläpitoon käytetään vuosittain noin viisi miljoonaa euroa.

Liikunta- ja vapaa-ajan palveluiden vuosibudjetti on noin 6,5 miljoonaa euroa, eli 1,5 prosenttia koko kaupungin budjetista. Vuosittaiset investoinnit ovat keskimäärin olleet 0,5 – 1 miljoonaa euroa. 2010-luvun suurin investointi on ollut Rovaniemen Keskuskenttä.

ACES Europe on voittoa tavoittelematon, Brysselissä sijaitseva yhdistys. Se myöntää vuosittain tunnustuksia eurooppalaisille kaupungeille ja yhteisöille liikunnan ja urheilun edistämiseksi tehdystä työstä.