JHL:llä kovat piipussa: Uusi lakko Rauman kaupungin ulkoistuksia vastaan

Ulkoistuksia vastustaviin työtaistelutoimiin yhtyvät kaikki Rauman kaupungin palveluksessa olevat JHL:n jäsenet.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL)
JHL:n logo seinällä.
Yle

Ammattijärjestö JHL järjestää uuden lakon Rauman ulkoistuksia vastaan torstaina ja perjantaina. Edellinen lakko oli viime perjantaina.

JHL vastustaa ruoka- ja siivouspalvelujen ulkoistuksia, joita Rauman kaupunginhallitus päätti lakosta huolimatta esittää valtuustolle. Rauma aikoo ulkoistaa sosiaali- ja terveystoimen ruoka- ja puhtauspalvelut.

– Kaupunginhallitus sulkee silmänsä siltä, että ostopalveluiden hinnat voivat pompata pilviin pian sopimuksen tekemisen jälkeen, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo ja pitää Rauman suunnitelmia lyhytnäköisinä.

Kahden vuorokauden lakko

Rauman ruoka- ja puhtauspalveluissa työskentelevät JHL:n jäsenet ovat lakossa torstaina 7. marraskuuta ja perjantaina 8. marraskuuta. Lakko alkaa 7. marraskuuta kello 6.00 ja päättyy 8. marraskuuta kello 24.00.

Edellisen lakon aikana kouluissa ja päiväkodeissa ei ollut tarjolla ruokaa vaan lasten piti tuoda kotoa omat ruoat. Päivi Niemi-Laine korostaa, että ruokailun järjestämisen vastuu on ennen kaikkea kaupungin johdolla.

– Työtaistelutoimet ovat tässä kohtaa ihan oikeutettuja, jos palkkapussia lähdetään pienentämään. Me emme missään nimessä haluaisi tälläiseen ryhtyä. Todella suuret pahoittelut siitä, että asiat ovat muuttuneet ja poliittiset päätöksentekijät ja virkamiehet ovat meidät tähän tilanteeseen laittaneet.

Lisäksi kaikki Rauman kaupungilla työskentelevät JHL:n jäsenet marssivat ulos työpaikoltaan huomenna torstaina kello 13. He palaavat töihin kello 15.

Rauman kaupunki piti jo JHL:n edellistä lakkoa laittomana. Kaupunginvaltuusto päättää ulkoistuksista ensi maanantain kokouksessaan.

Kaupunki: Omat eväät mukaan

Rauman kaupunki kehottaa vanhempia laittamaan taas lapsille kouluihin ja päiväkoteihin mukaan omat eväät. Eväiden olisi syytä säilyä huoneenlämmössä, koska tarjolla ei ole jääkaappisäilytystä. Myös iltapäiväkerhoihin tulee ottaa mukaan omat eväät.

Papinpellon vuoropäiväkodin ruoka- ja puhtauspalvelut kuitenkin hoidetaan.

Sen sijaan sairaaloissa ja vanhuspalvelussa ruokaa tarjotaan.

Kupunki ja JHL ovat sopineet, että vanhuspalveluissa ja terveyspalveluissa kenenkään henkeä, terveyttä tai omaisuutta ei vaaranneta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden puhelinvaihde toimii ulosmarssista huolimatta.

Koulut ja koulukuljetukset toimivat normaalisti. Varhaiskasvatuksen toimipaikat ovat auki normaalisti, mutta ryhmiä yhdistellään.

Kaupungin iltapäiväkerhoista suurin osa on auki, mutta kiinno ovat Kaaron, Kortelan, Unajan ja Kodisjoen iltapäiväkerhot. Kaupungin perhepäivähoitajat ovat työssä.

Jätehuoltolaitos on suljettuna klo 13−15 ja avoinna klo 15−18. Rauman Veden toiminnot hoidetaan ja uimahalli toimii normaalisti.

Kaupungin henkilöstöravintolat ja sairaalan kahvio ovat suljettuina.

Uutista voi kommentoida 6.11. klo 22 saakka.

Lue myös:

Kaupunginhallituksen demaripuheenjohtaja arvostelee JHL:n lakkoa Raumalla: "Kiukuttelu ei ole oikea tapa"

Klo 17:30 lisätty Rauman kaupungin ohjeistusta lakon ja ulosmarssin varalta.