Yli satavuotias laivanhylky liikkui kohti Niagaran putousten reunaa

Elokuussa 1918 haaksirikkoutunut alus on muistomerkki entisaikojen asukkaiden urhoollisuudesta.

Sata vuotta vanha hylky liikkui kohti Niagaran putousten reunaa
Sata vuotta vanha hylky liikkui kohti Niagaran putousten reunaa

Kanadassa viime viikonloppuinen myrsky aiheutti mystisiä muutoksia Niagaran putouksilla, kun 101-vuotias laivanhylky lähti yllättäen liikkeelle tuulen ja sateiden vaikutuksesta.

Puistonvartijat ovat liittäneet laivan liikkumisen aaveiden ja kummitusten juhlaan Halloweeniin, jota vietettiin viime viikolla.

– Tämä kauppa-alus oli jätetty tänne vuonna 1918, mutta ilmeisesti viime yönä, Halloweenina, alus muutti paikkaansa, kertoi Niagaran putousten alueesta vastaava johtaja Jim Hill.

Hylystä näkyi vielä 1. marraskuuta vain vähän kylkeä. Muutaman päivän päästä sen oli havaittu liikkuneen.

Rautainen hylky liikkui jopa 30 metrin matkan, mutta juuttui sitten jälleen paikalleen.

Alus teki haaksirikon elokuussa 1918, jolloin kaksi miehistön jäsentä oli joutunut virtauksen viemäksi. Pelastusoperaatio oli hyvin riskialtis ja se kesti yön yli, kertoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti. Lopulta miehet pelastettiin köyden ja poijun avulla.

Ensimmäinen pelastetuista James Harris oli tokaissut rannalla henkeään haukkoen:

– Palauta tuo poiju niin nopeasti kuin mahdollista. Tuo pirun tyhmä Lofberg sanoi olevansa kapteeni ja minun piti tulla ensin maihin, kirjoitti The New York Sun Harrisin sanoneen.

Gustav Lofberg haettiin myös takaisin rannalle.

Viranomaiset arvioivat laivan pysyvän paikallaan pitkälle tulevaisuuteen. Toisaalta hylky voi pian liikkua myös niin, ettei sitä enää voi nähdä rannalta. Hylkyä on pidetty muistomerkkinä entisten asukkaiden urotyöstä ja rohkeudesta.