1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Eurooppalainen kuvantamisen tutkimuksen päämaja Turkuun

Euroopan komissio on päättänyt perustaa Euro-BioImaging-päämajan Suomeen ja siellä Turkuun.

Turku
Turun yliopiston ulkokuva.
Arkistokuva Turun yliopistosta, joka tulee olemaan mukana uudessa tutkimusinfrastruktuurissa.Yle Åboland

Eurooppalainen biologisen ja lääketieteellisen kuvantamisen tutkimusinfrastruktuurin päämaja sijoitetaan Suomeen. Asiasta päätti Euroopan komissio keskiviikkona. Asiasta kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotteessaan.

Hajautettu tutkimuskeskus koostuu tutkimuslaitteita ja -palveluita tuottavista toimintayksiköistä ja niitä koordinoivasta johtokeskuksesta. Tutkijoille tarjotaan vapaa pääsy biologiseen ja lääketieteelliseen kuvantamisteknologiaan perustutkimuksen, soveltavan tutkimuksen ja lääketieteellisen tutkimuksen tarpeisiin.

Johtokeskuksen osat sijoittuvat isäntämaavaltiona toimivaan Suomeen sekä Italian Torinoon ja Euroopan molekyylibiologian laboratorion yhteyteen.

Päämajan perustamista on valmisteltu yli kymmenen vuotta. Siihen on osallistunut tutkijayhteisöjä ja hallintoa noin kahdestakymmenestä eri Euroopan maasta. Isäntämaa valinta kohdistui Suomeen jo vuonna 2015.

Suomeen tulee "Euro-BioImaging ERICin" yksi infrastruktuurin toimintayksiköistä, kehittyneen valomikroskopian moniyksikköinen keskus, jonka muodostavat yhdessä Turun yliopiston, Åbo Akademin, Helsingin yliopiston ja Oulun yliopiston merkittävimmät kuvantamisyksiköt.

Lue seuraavaksi