1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suonensisäisten huumeiden käyttö

Torniossa on lainvastainen tilanne - huumeruiskujen vaihtopiste puuttuu

Asetuksen mukaan kunnan on huolehdittava suonensisäisesti huumeita käyttävien käyttövälineiden vaihtamisesta.

Torniosta ei löydy huumeruiskujen vaihtopistettä vastoin tartuntatautiasetuksen velvoitetta. Kuva: Petri Niemi /Yle

Tornio on laiminlyönyt lain velvoittaman huumeruiskujen vaihtamisen.

Tartuntatautiasetuksen mukaan kunnan on huolehdittava suonensisäisesti huumeita käyttävien käyttövälineiden vaihtamisesta tartuntatautien torjunnan edellyttämän tarpeen mukaan.

Torniossa tilanteeseen havahduttiin viime keväänä.

– Kun huumeiden käyttäjien määrä näyttää lisääntyvän ja ongelmia on tullut yhä enemmän, niin asia tuli keskusteluun keväällä ja kesällä. Päätettiin, että asia on pakko hoitaa kuntoon myös Torniossa, sanoo Tornion johtava lääkäri Pertti Sakaranaho.

Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt esittää talousarviossaan määrärahaa ruiskujen vaihtopisteelle. Lopullisesti asian päättää siis kaupunginvaltuusto.

– Kyllä sen rahan on jostain löydyttävä. Ei ole toista vaihtoehtoa. Vaihtopiste voidaan käynnistää heti vuodenvaihteen jälkeen, koska järjestelyt ovat aika yksinkertaiset, Sakaranaho sanoo.

Vaarassa ovat käyttäjät ja lapset

Sakaranahon mukaan vaihtopiste on tärkeä kahdesta syystä.

– Huumeiden käyttäjien omasta terveydentilasta on huolehdittava niin, että he eivät likaisilla neuloilla tartuta toisiinsa tarttuvia tauteja, kuten maksatulehdus ja AIDS.

Toiseksi ruiskut ovat riski lapsille.

– Vähintään yhtä tärkeää on saada ruiskut pois maastosta. On aina olemassa uhka, että lapset loukkaavat itsensä näillä neuloilla ja heille tulee sitten tartuntavaara, Sakaranaho sanoo.

Hoidossa olevien palvelu toimii

Sakaranaho kertoo, että apteekit ottavat vastaan likaisia neuloja ja hankkivat tilalle puhtaita. Lisäksi osa käyttäjistä voi asioida naapurikaupungissa.

– Tietenkin hoidon piirissä olevilla käyttäjillä asia on kunnossa, mutta kaupungilla on epälukuinen määrä suonensisäisten huumeiden käyttäjiä, jotka eivät ole mukana minkäänlaisessa hoidossa.

Käyttäjien määrästä on vain arvioita

Huumeiden käyttäjien määrästä ei Torniossa ole tarkkaa tietoa.

– Varmaan kymmeniä. En tiedä, onko kolminumeroinen luku. Kun isoja takavarikkoja tehdään ja huumeita liikkuu, niin onhan se selvä, että käyttäjiä on, Sakaranaho pohtii.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietojen mukaan Lapissa vain Rovaniemellä, Kemissä ja Kemijärvellä on huumeruiskujen vaihtopiste.

Aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen kertoo, että aluehallintovirasto aikoo selvittää, miten tartuntatautiasetuksen velvoitteet hoidetaan Lapin kunnissa.