JHL:n lakko laajenee Turussa vuorohoitopäiväkoteihin

Kaupunki on sopinut toisen yrityksen kanssa vuorohoitopäiväkotien ruoan jakelusta.

Turku
Pinaattikeittoa ja keitettyjä munia koulun ruokasalissa.
Lakko kohdistuu Arkean ruoka-, siivous- ja kiinteistönhoitopalveluihin. Arkistokuva.Nora Engström / Yle

JHL laajentaa Turun kaupungin tytäryhtiö Arkeaa vastaan suunnattua lakkoaan. Työtaistelutoimet koskevat jatkossa myös Turun kaupungin vuorohoitopäiväkoteja, joihin Arkea toimittaa ruuat.

Alun perin JHL rajasi vuorohoitopäiväkodit lakon ulkopuolelle. Vuorohoitopäiväkodeissa on Turussa noin 700 lasta ympärivuorokautisessa ja osittain myös useamman vuorokauden mittaisessa hoidossa.

Turun kaupunki on sopinut keskiviikkoiltapäivän aikana Fazerin Food Servicen kanssa, että yritys hoitaa vuoropäivähoidon ruokailun torstain päivällisestä alkaen. Arkea on jo aiemmin toimittanut vuorohoitopäiväkoteihin evästarvikkeet. Huoltajien kannattaa laittaa myös vuoropäivähoidossa oleville lapsille omat eväät mukaan, jos lapsi on menossa ennen päivällistä hoitoon.

JHL:n ja JYTY:n keskiviikkona aloittaman lakon takia kaupunki ei pysty tarjoamaan lapsille lämmintä ruokaa keskiviikkona, torstaina ja perjantaina kaupungin päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa ja osassa ammatti-instituutin koulutaloja.

Kaupunki kehottaa edelleen huoltajia huolehtimaan lapsille eväät mukaan loppuviikon ajan, vaikka kaupunki järjestää kouluissa myös evästarjoilun.

Lakko koskettaa Turussa lähes 20 000 lasta ja nuorta ja 150 toimipistettä. Lakko vaikuttaa myös lukuisiin muihin kaupungin toimintoihin.

– Olemme aidosti huolissamme siitä, että saamme tasa-arvoisesti ja hyvin hoidettua kaikkien lakon piirissä olevien lasten ja nuorten ruokailun lakon aikana. Pyrimme tekemään kaikkemme haittojen minimoimiseksi, sanoo Turun sivistystoimialan johtaja Timo Jalonen kaupungin tiedotteessa.

Kouluissa ja päiväkodeissa on joitakin Arkean työntekijöitä. Heidän työtehtävänsä on rajattu koskemaan erityisruokavalioiden valmistusta ja tarjolle laittoa. Ruuan jakelu yritetään kaiken kaikkiaan hoitaa niin, että Arkean toimihenkilöt, kaupungin esimiehet ja liittoon kuulumattomat työntekijät jalkautuvat palvelukeittiöihin.

Turun kaupungin ja Arkean Oy:n näkemyksen mukaan JHL:n ja JYTY:n lakko ei täytä laillisen lakon edellytyksiä, koska Arkean työnantajajärjestö Avainta ry:n työehtosopimukset ovat voimassa ja työntekijöitä sitoo työrauhavelvoite. Lisäksi laillisessa lakossa työnantajan pitää saada virallinen ennakkoilmoitus lakon alkamisesta kahta viikkoa aiemmin.

Lue lisää:

JHL väläyttää Turun Arkeaa vastaan järjestetyn lakon laajentamista, osapuolet kuitenkin valmiita neuvottelemaan

JHL ja Jyty aloittavat kolmen päivän lakon keskiviikkona – seisauttaa Turun kaupungin omistaman Arkean kaikki työt