Osa Kouvolan päättäjistä on valmiita jo neljänsiin yt-neuvotteluihin – haluavat käydä hallintohenkilöstön läpi

Henkilöstöjohtajan mukaan hallintohenkilöstö on jo vedetty tiukalle.

Kouvola
Kouvolan keskusta ylhäältä katsottuna
Kouvolassa on käynnissä useiden yt-neuvottelujen suma.Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolan johtavat kuntapoliitikot haluavat käynnistää neljännet yt-neuvottelut.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) ja valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) kannattavat säästöjen etsimistä kaupungin hallintohenkilöstöstä.

– Ei pelkästään valtuustoryhmästämme, vaan jopa puolueestamme on tullut tosi tiukat koordinaatit kaupunginhallitukselle ja valtuustolle siitä, että jos veronkorotuksia esitetään, myös ylin johto ja keskijohto on käytävä läpi, Harri Helminen sanoo.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen on samalla linjalla siitä, että hallinnon väki on aiheellista käydä vielä läpi.

Yt-neuvotteluiden suma käynnissä

Kouvolan henkilöstöjohtajan Päivi Karhun mukaan kaupunki on saanut karsittua henkilöstön päällekkäiset tehtävät kymmenen vuoden takaisen kuntaliitoksen jäljiltä. Vuosina 2012–2017 kaupungin henkilöstö väheni yli 750:llä.

Karhun mukaan hallintoa on jo tehostettu paljon. Muutoksia voi kuitenkin tulla siinä vaiheessa, kun kaupunki päättää uudesta organisaatiosta, joka tulee voimaan vuonna 2021.

– Kyllähän meillä on jo hallinto vedetty hyvin tiukalle edellisissä ja käynnissä olevissa yt-neuvotteluissa, Päivi Karhu huomauttaa.

Kouvolassa on käynnissä jo toiset yt-neuvottelut tämän vuoden aikana.

Viime kesänä kaupungin henkilöstöä päätettiin karsia 111 henkilötyövuodella vuoden 2020 loppuun mennessä.

Nyt käynnissä olevissa yt-neuvotteluissa kaupunki tavoittelee henkilöstömenoista 5,5 miljoonan euron kertaluontoisia säästöjä esimerkiksi lomautusten avulla sekä 20 henkilötyövuoden vähennystä ensi vuoden loppuun mennessä.

Ensi vuonna on tulossa myös kolmannet yt-neuvottelut, joissa Kouvola tavoittelee 60 henkilötyövuoden vähennystä vuoden 2021 loppuun mennessä.

Veronkorotuspäätös jäi roikkumaan

Kaupunginjohtaja Marita Toikka on esittänyt kuntaveroon 0,5 prosenttiyksikön korotusta. Jos ehdotettu korotus toteutuu, Kouvolan kunnallisvero on ensi vuonna 21,25.

Kaupunginhallitus ei vielä viime maanantaina päässyt yksimielisyyteen veronkorotuksesta. Halllitus jatkaa ensi vuoden veroprosentin käsittelyä ensi viikon maanantaina. Kaupunginvaltuuston on määrä lyödä veroprosentti lukkoon samana iltana.

Kaupunginhallitus jätti viime maanantaina myös hyväksymättä kaupunginjohtajan säästöesityksiä etenkin kouluverkon osalta. Lisäksi esitystä liikuntapaikkojen karsimisesta muutettiin merkittävästi.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka vaatii, että karsituille säästöille tulisi esittää konkreettisia vaihtoehtoja.

– Tavoitteena on saada talous tasapainoon ja alkaa kerryttää ylijäämää. Suunnitellun säästölistan karsiminen tai päätösten lykkääminen tekevät talouden tasapainotuksen kuitenkin haastavaksi, Toikka sanoo.

Talousarvio elää

Kouvolan talousjohtajan Hellevi Kunnaksen mukaan kaupunginhallituksen hyväksymä paketti tulee lähivuosien kuluessa 4,6 miljoonaa euroa kalliimmaksi kuin kaupunginjohtajan esitys.

Kouvolan pitäisi tasapainottaa talouttaan 20 miljoonalla eurolla. Kuluvan vuoden tulos on jäämässä noin 30 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Toikan esitys talousarviosta on 6,1 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Se edellyttää kuitenkin, että veroja nostetaan 0,5 prosenttiyksiköllä nykyisestä, ja säästöt tehdään kaupunginjohtajan esittämällä tavalla.

Talousarvioehdotus esiteltiin Kouvolassa keskiviikkona. Sitä päivitetään sitten, kun valtuusto on tehnyt säästöistä ja veronkorotuksesta lopullisen päätöksen. Valtuuston kokous on ensi maanantaina.