1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kannatuskyselyt

Analyysi: Mikä Rinteen demareita hyydyttää? Perussuomalaiset imevät kannatusta, vihreätkin suositumpia

Demarien heikentyvä kannatus alkaa hermostuttaa ennen pitkää puolueväkeä, arvioi politiikan toimittaja Riikka Uosukainen.

SDP:n Antti Rinne ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho huhtikuun eduskuntavaalien vaalivalvojaisissa. Kuva: Jarno Kuusinen / EPA

Uusi hallitus saa yleensä nauttia vaalien jälkeisistä kuherruskuukausista ja ministeripostien tuomasta medianäkyvyydestä. Niin on käynyt pääministeri Antti Rinteen (sd.) viisikollekin.

Punavihreän hallituksen alkutaipaleeseen ei sisälly merkittävää dramatiikkaa tai kansakuntaa kohahduttaneita mokia, mutta siitä huolimatta sosiaalidemokraattien kannatus on kulkenut alamäkeä. Puolueen kannatuksesta on sulanut viime kevään eduskuntavaalitulokseen verrattuna lähes neljä prosenttiyksikköä.

Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa SDP saa 13,9 prosentin kannatuksen. SDP oli kevään eduskuntavaalien ykköspuolue, mutta nyt, seitsemän kuukautta myöhemmin, sen edellä on kannatusmittauksen mukaan kolme puoluetta, perussuomalaiset (23,0 %), kokoomus (17,3 %) ja vihreät (14,2 %).

Hallituksen suurin puolue on, ainakin hetkellisesti, vihreät. Se on erittäin kiusallinen asetelma hallitustyötä johtaville sosiaalidemokraateille.

Pääministeripuolueen kannatus sulaa edellistä hallitusta nopeammin

Edellisen hallituksen pääministeripuolue keskustan kannatus putosi yhtä reippaasti vasta 2017 loppupuolella kun hallituksen kannatuspohja ja sitä myötä uskottavuus mureni. Keskusta ja kokoomus jatkoivat perussuomalaisten hajaannuksen jälkeen hallitusyhteistyötä Timo Soinin ja muiden sinisten ministerien kanssa.

Nykyisen pääministeripuolueen kannatus on hiipunut alaspäin kesän aikana, mutta suurin pudotus näkyy syys–lokakuussa.

Kannatussiirtymistä näkyy, että erityisesti työväestö ja naiset ovat kääntyneet muualle. Osa duunarimiehistä istuu nyt katsomossa, nukkuvien puolueen tukena tai on siirtynyt perussuomalaisiin.

Perussuomalaisten nousu on jatkunut. Puolue imee kannatusta demarien lisäksi keskustasta, kokoomuksesta ja nukkuvista. Kannatusmittauksen suurimman puolueen ero on seuraavaksi suurimpaan puolueeseen lokakuun mittauksessa lähes kuusi prosenttiyksikköä.

Hoitajamitoitus syö myös SDP:tä

SDP:n kannattajien siirtyminen katsomoon voi kertoa pettymyksestä vaalilupausten herättämiin suuriin odotuksiin. Nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) piti hoitajamitoitusta vaalien edellä “helppona hommana”, vain lauseena laissa.

Pääministeri Antti Rinne joutui myöntämään syksyllä, ettei kaivattuihin tuhansiin hoitajiin ja lääkäreihin ole tällä vaalikaudella rahaa.

Ammattiyhdistysliikettä suututtanut aktiivimalli on julistettu kuolleeksi, mutta hallitusohjelman tavoitteet 60 000 uudesta työpaikasta ja 75 prosentin työllisyysasteesta ovat vasta valmisteilla. Työllisyysryhmien tuloksia pitää niitäkin odottaa ainakin ensi vuoteen.

Rinnettä itseään on syytetty sammakoista, nopeasta ajattelusta julkisuudessa, joita on pitänyt myöhemmin selitellä. Esimerkiksi vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen ihmetteli syksyllä pääministerin lausuntoja hoitajamitoituksesta ja sekaantumista Postin työehtokiistoihin.

Vanhat valtapuolueet jäävät nykykeskustelussa sivuun

Lisäksi suomalaisten arkipuheissa vellovat suuret keskusteluteemat hyödyttävät tällä hetkellä perussuomalaisia ja niiden vastavoimaksi nousseita vihreitä. Ilmasto-, ruoka- ja maahanmuuttoteemat jakavat suomalaiset aiempaa kiivaammin eri leireihin, joiden väliin vanhat valtapuolueet, myös demarit putoavat.

Vihreiden kannatus heikkeni hieman edellisestä mittauksesta, mutta SDP:ta suurempi kannatus vahvistaa puolueen asemaa hallituksessa.

Sosiaalidemokraattien kannatuksen pudotus voi olla ohimenevä, mutta kesästä jatkunut alamäki ei näytä hyvältä. Antti Rinteelle se voi olla kohtalokasta. Rinne nousi sairasvuoteelta pelastamaan vaalit, mutta hänen henkilökohtainen vetovoimansa ei kanna puoluetta.

Heikentyvä kannatus alkaa hermostuttaa ennen pitkää puolueväkeä. Nousua haetaan usein puheenjohtajan vaihdoksesta.

Lisää aiheesta:

Ylen kysely: Perussuomalaisten kannatuksessa kunnon hyppäys, demarien alamäki vain jatkuu

Myös Ylen Aamussa toimittajaraati analysoi SDP:n laskun syitä. Tästä pääset katsomaan tallenteen lähetyksestä.