Huumerikosjuttuja hoitaviin asianajajiin kohdistettu väkivalta järkyttää Hollantia – Yksi asianajaja ammuttu, toinen yritetty murhata

Hollannin viranomaiset ovat luvanneet parantaa järjestäytynyttä rikollisuutta käsittelevien asianajajien turvallisuutta.

järjestäytynyt rikollisuus
Poliisi on eritämnyt alueen ja tutkii murhaa.
Amsterdamissa murhattiin syyskuussa asianajaja Derk Wiersum, joka oli edustanut huumejutun avaintodistajaa. 18. syyskuuta otetussa kuvassa poliisit tutkivat murhapaikkaa.Michel van Bergen / EPA

Hollantilainen asianajaja on haavoittunut vakavasti murhayrityksessä Saksan Gronaussa. 43-vuotiasta asianajajaa ammuttiin keskiviikkona Hollannin rekisterikilvillä varustetusta autosta maiden rajalla sijaitsevassa kaupungissa.

Sekä Hollannin asianajajaliitto että Saksan viranomaiset uskovat kyseessä olleen suunniteltu isku asianajajaa vastaan. Haavoittunut mies on työskennellyt huumerikoksiin liittyvien oikeusjuttujen parissa. Hänen toimistonsa on Hollannin Enschedessä.

Nyt tehty murhayritys on jo toinen hollantilaiseen asianajajaan kohdistettu väkivallanteko tänä syksynä. Syyskuussa Amsterdamissa ammuttiin asianajaja Derk Wiersum, joka oli edustanut avaintodistajaa järjestäytyneeseen rikollisuuteen linkittyvässä oikeusjutussa.

Hollannin viranomaiset lupasivat murhan jälkeen parantaa järjestäytynyttä rikollisuutta käsittelevien juttujen parissa työskentelevien asianajajien turvallisuutta.

Hollannin oikeusministerin Ferdinand Grapperhausin mukaan myös keskiviikkona murhayrityksen uhriksi joutuneen asianajajan suojelemiseksi oli tehty tarkemmin määrittelemättömiä toimia, uutisoi Hollannin yleisradioyhtiö NOS (siirryt toiseen palveluun). Asianajajaa on aiemmin uhkailtu.

Grapperhaus pitää tapahtunutta hirveänä, ja sanoo asianajajiin kohdituneiden väkivaltarikosten osoittavan, että vastatoimille on tarvetta.

Lue myös:

Ison rikosjutun avaintodistajaa edustanut asianajaja ammuttiin kotikadulleen Amsterdamissa – Poliisi: "Elämme huumevaltiossa"

Lähteet: Reuters, AP