Merten muoviroskaongelmaan laitteita kehittänyt yritys hakee osakeannilla vauhtia kasvuun

Yrityksen aluksia on käytössä tällä hetkellä kahdella mantereella. Niillä voidaan kerätä vesistöistä muoviroskia, öljyä ja levää.

Merien muovijätteet
poika juoksee rannalla jossa paljon muoviroskaa
Clewat aikoo lisärahalla jatkokehittää muovinkeräyslaitteita.Francis R. Malasig / EPA

Vesistöjen puhdistuslaitteita valmistava kasvuyritys Clewat hakee kehittämilleen muoviroskan keruulaitteille vauhtia osakeannista.

Kokkolalaisyritys avasi osakeannin keskiviikkona, ja tarkoitus on kerätä vajaat miljoona euroa lisäpääomaa.

Yritys valmistaa Kokkolassa muovinkeräys- ja öljyntorjunta-aluksia sekä lumen talteenottoyksiköitä. Kasvuyritys on kehittänyt teknologiaa järvien ja merien ympäristöongelmien ratkaisemiseen. Yrityksen innovaatio perustuu veden virtauksen hyväksikäyttämiseen, jolloin on mahdollista saada pienellä energialla suurta tehoa toimintaan.

Yhtiön perustaja Johannes Myllykoski kertoo tiedotteessa, että miljoonalla on tarkoitus rahoittaa laitteiden jatkokehitystä ja palkata lisää työntekijöitä.

– Lisärahalla mahdollistetaan myös vieraan pääoman ehtoinen rahoitus, mikä edistäisi vauhdissa olevia kansainvälistymistukineuvotteluja.

Myllykoski voitti viime vuonna Itämeriprojektin pääpalkinnon, 70 000 euroa, muoviroskan keruulaitteellaan. Sillä voidaan siivota suuriakin merialueita, jos kaikki etenee suunnitellusti. Ensin Myllykoski rakensi laitteensa öljyntorjuntaan, mutta havahtui muoviongelmaan, purki ja aloitti alusta.

Tällä hetkellä Clewatin laitteita on käytössä kahdella mantereella ja kansainvälistyminen etenee. Tuotannon luvataan silti pysyvän Suomessa.

– Tähtäimessä on merkittävä ympäristövaikutus ja se, että vuoden 2022 lopussa meillä on yli 200 yksikköä maailmalla, kertoo Myllykoski.