Sananvapauden tila huolestutti kyselytunnilla – "Aiotteko te nyt kieltää valtaapitävien arvostelun?"

Perussuomalaiset korvensivat oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonia.

Eduskunnan kyselytunti
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (RKP) puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 7. marraskuuta.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson vastasi kyselytunnilla perussuomalaisten kysymykseen sananvapauden tilasta. Kuvassa myös ministerit Li Andersson, Thomas Blomqvist ja Timo Harakka. Kyselytunnin jälkeen kansanedustajat jatkoivat täysistuntoa.

Perussuomalaiset nostivat sananvapauden tilan keskusteluun eduskunnan kyselytunnin aluksi. Perussuomalaisten Jani Mäkelä on huolestunut sananvapauden tilasta Suomessa.

– Mielipide, joka ei tee kenellekäään pahaa, voi tuoda kohtuuttoman tuomion oikeussalissa. On kestämätöntä, etteivät ihmiset tiedä milloin he kenties rikkovat lakia.

Mäkelän mukaan hallitus on viemässä asiaa vielä hullumpaan suuntaan. Perussuomalaiset onkin tänään jättänyt lakialoitteen, jossa puolue vaatii lain täsmentämistä.

– Esitämme että rangaistavaksi jäisi vain rikoksella uhkaaminen tai rikokseen yllyttäminen. Mielipiteen jakaminen ei voisi enää olla rikos. Ministeri voitteko te tukea tällaista lakialoitetta?

– Aiotteko te nyt kieltää valtaapitävien arvostelun? Aiotteko kaventaa suomalaisten sananvapautta, Mäkelä kysyi oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta (r.)

Henriksson lupasi tutustua lakialoitteeseen

– Lähden siitä, että olette myös tutkineet Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjauksia, kun olette sitä miettineet. Meidän on Suomessa pidettävä kiinni siitä, että noudatamme Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjauksia, Henriksson painotti.

Henriksson muistutti, että hallitusohjelmassa on hyviä kirjauksia siitä, miten maalittamista saataisiin vähennettyä Suomesta.

– Se on myös niin, että rikoslain kiihottamisrikos säätää rangaistavaksi rasistisen puheen sekä loukkaavat ilmaisut seksuaalisen suuntautumisen vuoksi ja tästä on pidettävä kiinni.

Kyselytunnin päätyttyä keskustelu jatkui eduskunnassa täysistuntona.

Lue myös:

Ylen kysely: Perussuomalaisten kannatuksessa kunnon hyppäys, demarien alamäki vain jatkuu

Analyysi: Mikä Rinteen demareita hyydyttää? Perussuomalaiset imevät kannatusta, vihreätkin suositumpia