Lapin sairaanhoitopiiri kiristää vyötä – aikoo säästää yli neljä miljoonaa euroa

Säästöjä on tarkoitus saada esimerkiksi vähentämällä yksityisten lääkäreiden ostopalveluja sekä tarvikkeiden hankintoja.

erikoissairaanhoito
hoitajalla kumihanskat kädessä
Sairaanhoitopiiri aikoo pihistellä muun muassa hankinnoistaan.Vadym Drobot / AOP

LappiLapin sairaanhoitopiirin säästösuunnitelmat ovat tarkentuneet. Sairaanhoitopiiri aikoo säästää ensi vuonna 4,4 miljoonaa euroa vähentämällä kustannuksia. Aiemmin säästöjä oli tarkoitus löytää miljoona euroa enemmän, mutta syksyn mittaan säästöjä on löydetty niin, että sopeuttamistarve on pienentynyt.

Rahaa on tarkoitus säästää esimerkiksi vähentämällä yksityisten lääkäreiden ostopalveluja sekä aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden hankintoja. Ostolääkäreitä on käytetty etenkin psykiatriassa.

Ensi vuoden talousarvio laaditaan puoli miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Sairaanhoitopiirillä on edellisten vuosien ylijäämää lähes kahdeksan miljoonaa euroa.

Sairaanhoitopiirin budjetti olisi ensi vuonnayhteensä 217,6 miljoonaa euroa. Tästä jäsenkuntien maksuosuus on yhteensä 180 miljoonaa euroa. Loput rahoista tulevat muun muassa asiakasmaksuista, muista sairaanhoitopiireistä ja vakuutusyhtiöiltä.

Laajennuksen lainojen maksu alkaa 2024

Lapin keskussairaalan laajentaminen on alkanut tänä vuonna ja kestää vuoteen 2023 asti. Jätti-investointi maksaa arviolta 138 miljoonaa euroa ja se tehdään lainarahalla.

Rakentamisaikana sairaanhoitopiiri maksaa pelkkiä korkoja ja investoinnin lainojen maksu alkaa vuonna 2024. Rakentamisen myötä tilojen käyttökustannukset kasvavat arviolta 2,4 miljoonaa euroa.

Lapin sairaanhoitopiirin hallitus päätti tiistaina ensi vuoden talousarviosta ja esittää sitä sairaanhoitopiirin valtuuston hyväksyttäväksi.

Lapin sairaanhoitopiiri järjestää 15 kunnan erikoissairaanhoidon, Rovaniemen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä Enontekiön ja Muonion perusterveydenhuollon.

KORJATTU: Säästötarve on pienentynyt miljoonalla eurolla aiemmasta, eikä säästöjä laskettu aiemmin syntyvän miljoona euroa enemmän, kuten jutussa alun perin virheellisesti luki.