Äitiysraha pohjautuu kohta enemmän raskausaikana tienattuihin tuloihin – Uudistuksen pelätään tekevän loven pätkätyöläisten kukkaroon

Nuorella naisella voi jäädä määräaikaisuus saamatta, jos työnantaja saa tietää raskaudesta. Työttömyysjakso vaikuttaa jatkossa äitiysrahaan.

Äitiyspäiväraha
Vauva-aamu Leikkipuisto Linjassa, Helsinkiläinen Elina Laihomäki ja hänen 9kk vanha poikansa Sebastian Seeley
Äitiyspäivärahan perusteita on pidetty vaikeina ja monitulkintaisina, mutta helsinkiläinen Elina Laihomäki (kuvassa) ei muista niiden olleen hänelle erityisen vaikeita. Sylissä hänellä on 9 kuukauden ikäinen Sebastian Seeley.Terhi Liimu / Yle

Desibelit nousevat korkealle, kun parikymmentä äitiä ja vauvaa kokoontuu samaan huoneeseen vaihtamaan kuulumisia. Käynnissä on joka viikkoinen vauva-aamu Leikkipuisto Linjassa Helsingin Kalliossa.

Moni tämän vauvaryhmän äideistä ei ole kuullutkaan, että äitiyspäiväraha uudistuu ensi vuoden alussa. Se ei ole sinällään ihme, koska he saavat äitiysrahaa vanhan järjestelmän mukaan, joka katsoo tuloja melko kaukaa menneisyydestä.

Jatkossa äitiysraha määräytyy lähemmältä ajanjaksolta eli äitiyslomaa edeltävältä 12 kuukaudelta. Käytännössä äitiysraha pohjautuu entistä enemmän raskausaikana tienattuihin tuloihin.

Yksi vauva-aamun mammoista on helsinkiläinen Elina Laihomäki, joka on äitiyslomalla rahoitusalan vakituisesta työpaikasta. Hän pitää uudistusta tervetulleena, vaikka se ei hänen päivärahaansa vaikuta.

Hän jäi äitiyslomalle joulukuussa 2018, mutta hänen äitiysrahansa määräytyi vuoden 2016 tulojen perusteella.

– Minun näkökulmastani tämä on oikein hyvä muutos. Tämä uudistus olisi voinut tulla jo aikaisemmin, sanoo Laihomäki.

Uudistus palvelee hyvin sitä suurta kansanosaa, joka on vakituisessa työsuhteessa. Samalla se kuitenkin unohtaa merkittävän osan nuorista naisista, jotka ovat määräaikaisissa tai osa-aikaisissa työsuhteissa.

Annica Moore, Mothers in Business

Uudistuksen tarkoituksena on vastata paremmin äidin todellista tulotasoa sekä selkeyttää monitulkintaisiksi koettuja päivärahan perusteita.

Nyt on kuitenkin noussut huoli siitä, että uudistus tekisi loven pätkätyöläisten äitiysrahaan.

Tamperelainen Maaria Klemola nosti asian esille Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun), jossa hän syyttää yhteiskuntaa siitä, että se ei ymmärrä pätkätyöläisten jatkuvaa taloudellista epävarmuutta.

Tästä on kyse: Monella nuorella naisella saattaa jäädä määräaikaisuus saamatta, jos työnantaja saa tietää raskaudesta. Jatkossa äitiyslomaa edeltävät työttömyysjaksot voivat puolestaan vaikuttaa äitiysrahan suuruuteen aikaisempaa enemmän.

Huoli yrittäjistä ja freelancereista

Uraäitiverkosto Mothers in Businessin hallituksen puheenjohtaja Annica Moore on samoilla linjoilla. Hän näkee uudistuksessa paljon hyvää, mutta myös vaaran paikkoja.

– Uudistus palvelee hyvin sitä suurta kansanosaa, joka on vakituisessa työsuhteessa. Samalla se kuitenkin unohtaa merkittävän osan nuorista naisista, jotka ovat määräaikaisissa tai osa-aikaisissa työsuhteissa. He saattavat raskaana jäädä työttömiksi raskaussyrjinnän takia, sanoo Moore.

Tasa-arvovaltuutetun mukaan raskaussyrjintä on edelleen valitettavan yleistä työmarkkinoilla.

Sama on huomattu Mothers in Business -verkostossa: jäsenkyselyssä yli 20 prosenttia naisista kertoi kokeneensa raskauteen tai vanhempainvapaisiin liittyvää syrjintää.

Moore nostaa esille myös yrittäjien sekä freelancereiden epävarman tilanteen: Äitiysraha pohjautuu pian entistä enemmän raskausaikana tienattuihin tuloihin. Jos raskaus on vaikea eikä töitä voi paiskia normaaliin tahtiin, voi äitiysraha jäädä odotettua pienemmäksi.

Annica Moore, hallituksen puheenjohtaja, Mothers in Business
Annica Moore toivoo, että tukijärjestelmä ottaisi paremmin huomioon eri työelämän asemissa olevat ihmiset ja kannustaisi lastenhankintaan, vaikka nainen ei olisikaan vakituisessa työsuhteessa.Terhi Liimu / Yle

Työttömyyskaudet otettu huomioon uudessa laskutavassa

Uudistusta valmistelleessa sosiaali- ja terveysministeriössä katsotaan, että muut päivärahan parannukset tasoittavat pätkätyöläisten mahdollisia työttömyyskausia.

Jatkossa päivärahan perusteena voidaan nimittäin huomioida myös yrittäjän yel-työtuloa sekä etuuksia, kuten työttömyysetuutta tai opintotukea.

– Tästä käytiin keskustelua valmisteluvaiheessa, mutta ajateltiin, että etuuksien huomioiminen kompensoi pätkätyöläisten mahdollista työttömyysaikaa, sanoo neuvotteleva virkamies Eva Ojala sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Uutta on myös se, että pian myös satunnainen työtulo otetaan huomioon äitiysrahan perusteena. Ojalan mukaan se kannustaa odottavaa äitiä ottamaan vastaan lyhyitäkin työsuhteita, koska ne nostavat äitiysrahaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi etukäteen uudistuksen vaikutuksia eri tuloluokissa: Valtaosalla eli 70 prosentilla muutos on pieni. Pienemmissä tuloluokissa äitiyspäivärahan määrä kasvaa, kun taas korkeammissa tuloluokissa voi olla pientä laskua.

– Seuraamme jatkossa, mitä tapahtuu eri tuloluokissa ja syntyykö äitiysrahan saajiin väliinputoajien ryhmä, sanoo Ojala.

Lue lisää:

Iso muutos Kelan päivärahoihin – äitiysrahakin määräytyy jatkossa 12 kuukauden tuloista vaikka keskeltä vuotta

"Miespuolinen lääkäri ohjeisti sanomalla, että nainen ei voi saada sekä uraa että perhettä" – raskaus on yleisimpiä syitä syrjintään töissä

"Olen pätkätyötön, pätkäyrittäjä ja pätkäope" – monen ansio koostuu silpusta, eikä viranomaisten kankeus tee elämää helpommaksi