Todistajanlausunto: Ukraina-kriisin selvittely piti laittaa jäihin, koska Grönlannin ostoaikeet veivät kaiken ajan Trumpin hallinnon työntekijöiltä

Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään lausunto viittaa siihen, että Trumpin ajatus ostaa Grönlanti vei huomattavasti resursseja kansalliselta turvallisuusneuvostolta muiden asioiden kustannuksella.

Donald Trump
Upernavikin kylä Grönlannissa.
Upernavikin kylä Grönlannissa.Linda Kastrup / EPA

Donald Trumpin hallinnon huippuvirkamiehet yrittivät kesällä saada presidenttiä perumaan Yhdysvaltain sotilasavun jäädyttämisen Ukrainalta, mutta näitä pyrkimyksiä esti tuolloin toinen ajankohtainen asia – Trumpin halu ostaa Grönlanti.

Asia käy ilmi Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään William Taylorin antamasta todistajanlausunnosta edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnalle.

Trump määräsi Ukrainan kipeästi tarvitseman sotilasavun jäädytettäväksi heinäkuun puolessa välissä, kirjoittaa Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Taylorin mukaan Yhdysvaltain korkea-arvoisimpien tiedusteluviranomaisten keskuudessa vallitsi vahva yhteisymmärrys siitä, että sotilasapu pitäisi toimittaa kiireellisesti Ukrainalle Venäjän uhan vuoksi. Taylor kertoo, että ulko- ja puolustusministeriö, CIA:n johtaja sekä kansallisen turvallisuuden neuvonantaja tekivät yhdessä kaikkensa saadakseen järjestettyä kiireellisen kokouksen Trumpin kanssa. Tapaamisessa oli tarkoitus vakuuttaa presidentti siitä, että sotilasavun jäädyttäminen Ukrainaan oli peruttava.

Tapaaminen presidentin kanssa saatiin järjestettyä vasta syyskuussa. Taylorin mukaan osasyy tähän oli se, että hallituksen avainvirkamiehet olivat kyseisenä ajankohtana ulkomaan työmatkoilla.

– Luulisin, että myös näihin aikoihin esillä oli Grönlannin kysymys, Grönlannin ostaminen, joka vei paljon energiaa kansalliselta turvallisuusneuvostolta, kertoi Taylor.

Taylorin antama todistajanlausunto viittaa siihen, että Trumpin ajatus ostaa Grönlanti vei huomattavasti resursseja kansalliselta turvallisuusneuvostolta niiden asioiden kustannuksella, joita muu hallinto piti ensisijaisena Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden kannalta.

Trump perui 20. elokuuta virkamatkansa Tanskaan. Tämä johtui siitä, että Tanskan pääministeri Mette Frederiksen kieltäytyi neuvottelemasta Trumpin kanssa Grönlannin ostosta. Frederiksen kuvaili Trumpin ehdotusta Grönlannin ostosta absurdiksi.

Taylor sanoi lausunnossaan lisäksi, että hänellä oli selkeä käsitys siitä, että Yhdysvallat ei myöntäisi sotilasavustusta Ukrainalle, mikäli presidentti Volodymyr Zelenskyi ei ilmoittaisi julkisesti aloittavansa tutkimuksia entisen varapresidentin ja Trumpin poliittisen vastustajan Joe Bidenin perheestä.

Lisää aiheesta:

Guardian: Ukraine crisis put on ice by Trump staff busy working out how to buy Greenland (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltain Ukrainan-lähettiläs: Ukrainaa painostettiin auttamaan presidentti Trumpia sotilasavun jäädyttämisellä

Trump suivaantui Tanskan haluttomuudesta myydä Grönlanti ja perui valtiovierailunsa – Tanskalaiset: Yllättävää, ei tarvitse tulla ollenkaan