Valtakunnansovittelija: Postin lakko alkamassa maanantaina

Osapuolet ovat olleet valtakunnansovittelijan pöydän ääressä useita kertoja.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala (vas), Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja liittosihteeri Esko Hietaniemi Postin työehtosopimusneuvottelujen osapuolten tapaamisessa valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingissä 31. lokakuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Postin lakko on alkamassa ensi maanantaina, kertoo valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala.

Piekkalan mukaan osapuolten näkemykset ovat niin kaukana toisistaan, ettei sopua ole näkyvissä. Osapuolten seuraava tapaaminen on sovittu vasta keskiviikolle 13. marraskuuta.

Osapuolet eivät ole sopineet epävirallisista tapaamisista viikonlopulle.

Myös Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU kertoo lakon alkavan maanantaina. Liiton mukaan sovittelijalla ei ollut edellytyksiä jättää sovintoesitystä.

PAUn hallitus kokoontuu huomenna pohtimaan lakkoasiaa.

Palvelualojen työnantajien, Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi sovittelusta lähtiessään, että kyse oli kokonaisuudesta.

– Neuvottelujen kariutuminen ei tapahtunut minkään yksittäisen kynnyskysymyksen takia.

Samalla Aarto kertoi ihmettelevänsä PAUn puheita palkkojen alentamisesta. Hänen mukaansa uudessa sopimuksessa turvattaisiin kaikkien työntekijöiden nykyisen henkilökohtaisen ansiotason säilyminen.

PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi neuvottelujen jälkeen, että heille keskeistä on matalapalkkaisten ihmisten tulotason turvaaminen.

PAU pahoitteli alkavasta lakosta aiheutuvaa haittaa Postin asiakkaille.

Lakko hidastaa postin kulkua monin tavoin

Jos lakko toteutuu suunnitellusti, niin pakettien kulkeminen viivästyy kotimaassa useita päiviä.

– Voidaan puhua useiden päivien viiveistä pakettien kohdalla, jos lakko toteutuu ilmoitettuna, Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja kertoo.

Sama pätee ulkomaille lähetettäviin paketteihin, mutta Ainasoja sanoo että paljon riippuu siitä, miten lähipäivät neuvotteluissa etenevät. Tiedot pakettien kulusta täsmentyvät neuvottelujen edetessä.

Kirjepostin viiveet voivat olla huomattavasti pidempiä, jopa useita viikkoja.

Lakkoon on menossa noin 9 000 työntekijää.

Muokattu 12.11.: PAUn Nieminen sanoo väliotsikkoa ennen "tulotason turvaaminen" ei "korvaaminen", kuten jutussa aiemmin luki.

Lue lisää: