Wärtsilä vähentää Suomessa lähes sata: "Kyllä on todella murheelliset tunnelmat"

Yt-neuvottelut saatiin päätökseen tänään. Valtaosa irtisanomisista kohdistuu Vaasaan.

Wärtsilä
Wärtsilän logo tehtaan seinässä.
Vähennykset kohdistuvat tuntuvimmin Vaasaan.Jukka Tyni / Yle

Laivamoottoreita ja voimaloita valmistava Wärtsilä on saanut syyskuussa alkaneet yt-neuvottelut päätökseen tänään. Suomessa vähennetään kaikkiaan 92 vakituisessa työsuhteessa olevaa henkilöä.

Irtisanomisista 75 kohdistuu Vaasaan, 5 Turkuun ja 12 Helsinkiin.

– On henkilöstön kannalta erittäin raskasta, että haastavan markkinatilanteen vuoksi on ollut välttämätöntä arvioida rakenne ja- organisaatiomitoitusta. Valitettavasti se johtaa 92 henkilön vähentämiseen, sanoo Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Vesa Riihimäki.

Kokonaismäärästä 66 henkilöä on Energy-liiketoiminnosta ja 26 Marine-liiketoiminnosta sekä tukitoiminnoista. Merkittävä osa Energy-liiketoiminnon henkilöstöstä työskentelee Vaasassa.

Ylempien toimihenkilöiden pääluottamusmies Ralf Holmlund kertoo, että neuvottelut käytiin hyvässä hengessä, mutta ikävät ne olivat.

– Kyllä on todella murheelliset tunnelmat. Iso joukko ihmiskohtaloita edessä ikävässä mielessä.

Ralf Holmlund i keps och glassögon.
Toimihenkilöiden pääluottamusmies Ralf Holmlund toivoo, että sopeuttamistoimet olivat nyt tässä. Yle/Johanna Ventus

Holmlund toivoo, että nämä sopeuttamistoimenpiteet nyt riittäisivät, vaikka yhtiön pari viikkoa sitten julkistettu heinä-syyskuun tulos romahti. Toimitusjohtaja ei lähde ennakoimaan asiaa.

– Nyt meillä on tämän hetken neuvottelujen tulos tässä. On vaikea ennustaa, mihin tilanne kehittyy jatkossa ja tällä hetkellä koko organisaatio työskentelee kovasti sen eteen että pystyisimme saamaan liiketoimintaa maailmanmarkkinoilta, Riihimäki toteaa.

Alun perin vähennystarpeeksi katsottiin maailmanlaajuisesti noin 350 työpaikkaa ja Suomessa enintään 200 työpaikkaa.

Wärtsilällä on toimintaa 70 maassa. Yritys työllisti lokakuun lopussa Suomessa noin 3 900 ihmistä. Näistä Vaasassa on 3037, Turussa 377 ja Helsingissä 491.

Lue lisää:

Wärtsilän tulos romahti – myös tilauskertymä heikkeni selvästi

Wärtsilä aloittaa yt-neuvottelut maailmanlaajuisesti – Suomessa vähennetään jopa 200 työpaikkaa