Ranskan presidentti Economist-lehdelle: Euroopan maat eivät voi enää luottaa, että USA puolustaa Nato-liittolaisiaan

"Se mitä nyt koemme, on Naton aivokuolema", sanoi Macron Economist-lehden haastattelussa.

Macron kuvaili Euroopan olevan tällä hetkellä ”kuilun partaalla” Kuva: Yoan Valat / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoittaa, etteivät Euroopan Nato-maat voi enää laskea sen varaan, että Yhdysvallat puolustaa tarvittaessa Nato-liittolaisiaan.

Marcron kertoi näkemyksistään englantilaisen The Economist-aikakauslehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

– Se mitä nyt koemme, on Naton aivokuolema, sanoi Macron lehdessä.

Macronin mukaan Yhdysvaltojen ja sen Nato-liittolaisten välillä ei ole tällä hetkellä minkäänlaista strategista päätöksentekoa tai koordinointia. Lisäksi hän tyrmää Nato-maa Turkin sotatoimet Koillis-Syyriassa, koska ne Macronin mukaan uhkaavat Euroopan intressejä alueella.

Macron kuvaili Euroopan olevan tällä hetkellä ”kuilun partaalla”. Presidentin mukaan Euroopan on ryhdyttävä ajattelemaan itsensä strategisesti geopoliittisena valtana.

– Muuten meillä ei ole enää valtaa kohtalostamme, hän sanoi.

Macron katsookin, että Euroopan on ”aika herätä”.

– Mielestäni Euroopalla on kyky puolustaa itseään.

Macron esitti turhautuneisuutensa siitä, että Yhdysvallat antoi presidentti Donald Trumpin johdolla Turkin hyökätä Syyriaan sen jälkeen, kun Trump veti amerikkalaisjoukot turkkilaisten tieltä.

– Nato järjestelmänä ei rajoita jäseniään, presidentti totesi.

– Ei ole intresseissämme työntää Turkkia ulos Natosta, mutta ehkä meidän tulisi miettiä uudelleen, mikä Nato on, presidentti pohti.

Presidentiltä tiedusteltiin lisäksi, uskooko hän yhä Naton artiklaan numero viisi, jonka mukaan hyökkäys Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa jotakin Naton jäsenvaltiota vastaan katsottaisiin hyökkäykseksi kaikkia sotilasliiton jäsenvaltioita vastaan.

– En tiedä, Macron vastasi ja jatkoi: – Mutta mitä artikla viisi merkitsee huomenna?

Merkel ja Stoltenberg kiistivät arvostelun

Saksan liittokansleri Angela Merkel torjuu Macronin näkemyksen Naton aivokuolemasta.

– En usko, että niin yleistävät tuomiot ovat tarpeen, vaikka meillä onkin ongelmia ja meidän olisi koottava voimamme, Merkel sanoi.

– Nato on edelleen turvallisuutemme kulmakivi, liittokansleri korosti.

Merkel kommentoi Macronin lausuntoja lehdistötilaisuudessa Berliinissä vierailevan Naton pääsihteerin Jens Stoltenberg kanssa.

Stoltenberg vakuutti myös, että sotilasliitto on vahva. Hänen mukaansa Yhdysvallat ja Eurooppa tekevät enemmän yhteistyötä kuin vuosikymmeniin.

Lisää aiheesta: