Nämä asiat kiinnostavat suomalaisia politiikassa nyt – Leikkaukset, vaalilupaukset, hallituksen koostumus ja ilmasto

Sanojen analysointi paljastaa, mikä politiikan tapahtuma on jättänyt kansan muistiin jäljen.

mielipidemittaukset & markkinatutkimukset
Suomalaisia kiinnostavat politiikan aiheet 10/2019
Joonas Haverinen / Yle

Ylen kannatuskyselyt tekevän Taloustutkimuksen tekstianalytiikka kertoo, mikä kansalaisia kiinnostaa kotimaan politiikassa.

Taloustutkimus kysyy säännöllisesti suomalaisilta, mitä heille on jäänyt päällimmäiseksi mieleen viikon poliittisista puheenaiheista.

Tuhansista viikoittaisista puhelinhaastatteluista kertyy valtava tekstiaineisto, jonka käsittely veisi ihmiseltä ikuisuuden. Massa onkin helpompi ajaa tekstianalytiikkaohjelman läpi, joka luokittelee sanat politiikan eri aihealueisiin.

Tieto poliittisen viestinnän vaikutuksista on tärkeää medialle, puolueille ja muille politiikan toimijoille. Sanojen analysointi paljastaa, mitä kansalle on jäänyt viikon käänteistä mieleen: Onko se ministerin puheet, jonkun kansanedustajan mokailu vai puolueiden lupaukset eläkkeiden korotuksista tai hoitajamitoituksista?

Vielä keväällä 2018 politiikan ilmatilaa hallitsivat sote-uudistus ja aktiivimalli. Kesällä kansaa puhutti Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen Suomessa. Syksyä hallitsi kiista irtisanomislaista ja lakkoilu.

Alkuvuonna 2019 kansa keskusteli maahanmuuttajien tekemistä seksuaalirikoksista ja vanhustenhoidon laiminlyönneistä. Keväällä 2019 sote kaatui ja Juha Sipilän (kesk.) hallitus meni perässä. Sitten arvuuteltiin jo vaalitulosta ja uuden hallituksen kokoonpanoa.

Antti Rinteen (sd.) hallituksen sorvatessa alkusyksyllä ensimmäistä budjettiaan kansalaiset miettivät vaalilupauksia ja leikkauksia.

Lokakuussa aiheiden kärkeen nousivat leikkauspolitiikka, hallituksen koostumus ja puoluepolitiikka. Kansa haikaili myös vaalilupausten perään ja oli kiinnostunut ilmastopolitiikasta.

Alkuvuonna kuohuttanut vanhustenhoito löytyy myös listalta ja kestoaihe sote-uudistus.

Postin palkkauskiistan käänteet ovat jättäneet suomalaisiin muistijäljen ja hallituksen ykköstavoitteekseen nostama työllisyys ja keinot sen nostamiseksi.