Viikonlopuksi vettä, räntää ja lunta – etelän ja pohjoisen lämpötiloissa voi olla jopa 30 asteen ero

Yksi matalapaine ja kaksi saderintamaa tekevät viikonlopun säästä monin paikoin hyvin vaihtelevan.

sää
Sääanimaatio
Sääanimaatio

Tulevien päivien sääennustetta kuvaavat hyvin kaksi sanaa: kaikille kaikkea.

Ennusteen mukaan Länsi-Lapissa ja muualla Lapin pohjoisosissa on koko viikonlopun, perjantaista ainakin maanantaihin asti, kylmää ja poutaista. Pakkasta alueella on koko ajan 10-25 astetta.

Poutaisen sään takia lunta ei näillä näkymin Lappiin juuri kerry.

Sen sijaan Pohjanmaalta Kainuuseen yltävällä alueella voi viikonlopun aikana lämpötiloista riippuen sataa lunta yhteensä 20- tai 25 senttimetriä. Eniten lunta sataa Kainuuseen, alueelle, jossa on jo nyt pakkasta.

– Etelämmäs ja Pohjanmaalle lumipeitteen kertymä jäänee vähäisemmäksi plussalla olevien lämpötilojen takia. Monin paikoin sade voi tulla jopa kokonaan vetenä tai räntänä, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Ensimmäiset sateet johtuvat perjantaina illalla Suomeen lounaasta saapuvasta rintamasta. Se kulkee illan ja yön yli lounaasta koilliseen niin, että rintaman eteläpuolella ollaan plussalla ja pohjoispuolella selvästi pakkasella.

Myös toinen rintama tulee lounaasta. Rannikolle se tulee sunnuntaina yöllä ja se kulkee perjantaisen rintaman reittiä ja väistyy itä-koilliseen maanantaiksi.

Näiden rintamien pohjoispuolella voi tuulla rapsakan kylmästi idästä tai pohjoisesta.

Etelään pluskelejä ja vesisadetta

Lounaasta tuleva rintamat nostavat lämpötilan Etelä-Suomessa monin paikoin 5-6 astetta plussan puolelle. Sateet tulevat lähinnä vetenä.

Samoin käy sunnuntaina yöllä tulevalla rintamalle. Etelässä sade pysyy vetenä ja lämpötila edelleen useita asteita plussan puolella.

Lumipeitettä ei etelään viikonlopun aikana juurikaan tule ja varsinkin rannikolla ohut lumiharso sulaa pois.

Ensi viikko alkaa viilenevissä merkeissä ja jopa ihan etelää myöten yölämpötilat painuvat pakkasen puolelle.