Hyppää sisältöön

Ivana Helsingin perustaja penää muutosta muotialalle – "Tyydytään vähempään ja ostetaan itselle merkityksellisempiä vaatteita"

Ivana Helsingin 20-vuotis juhlanäyttely avataan torstaina Vaalassa Kankarin taidehuvilassa.

Paola Suhonen tunnetaan erityisesti Ivana Helsinki -vaatemerkistä, jonka hän perusti siskonsa Pirjo Suhosen kanssa vuonna 1998. Kuva: Marko Siekkinen / Yle

Taiteen moniosaaja Paola Suhonen peräänkuuluttaa rohkeutta taiteen tekemiseen.

Suhosella itsellään on monta rautaa tulessa: vaatesuunnittelua, muotoilua, kirjoittamista, musiikkia ja elokuvaa. Hänen mukaansa taiteilijoiden uhkana on se, että liikaa pohditaan, voiko jotain tehdä tai uskalletaanko tehdä.

– Ruvetaan itsesensuroimaan, että some suuttuu tai asiakkaat suuttuu tai joku pahoittaa mielensä.

Suhonen puhuu egohygieenisyydestä.

– Ajatellaan, että voin vaan tehdä tiettyjä asioita. Se menee vähän hapettomaksi toiminta sillä tavalla.

Ivana Helsingin 20-vuotisjuhlanäyttely avataan torstaina Vaalassa Kankarin taidehuvilassa.

Suhosen mielestä muoti on ajanut itsensä oravanpyörään, jossa uutuudet ovat saman tien vanhoja. Vaatesuunnittelija kannustaakin tarkkailemaan materiaalivalintojen lisäksi omia kuluttamistapoja.

– Puhun mentaalisesta kuluttamislaadusta, eli siitä, että tyydytään vähempään ja ostetaan itselle merkityksellisempiä vaatteita. Melkein kuin taidekappaleita, joita halutaan sitten mieluummin huoltaa ja pitää niistä pitkäkestoisesti huolta, Suhonen toteaa.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun)