1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulumyynti

Joulukaupan tahtia tavallista vaikeampi ennustaa – syynä veronpalautusten aiempi maksu

Veronpalautusten maksuaikataulun muutos saattaa vaikuttaa kuluttajien ostokäyttäytymiseen.

joulumyynti
Kuusenkoristeita kaupassa jo lokakuussa.
Kauppiaiden on tavallista vaikeampi ennustaa, millainen joulumyynnistä tulee. Arkistokuva.Mirva Ekman / Yle

Kauppiaiden on tavallista vaikeampi arvioida ennakkoon tämän vuoden joulukauppaa, koska veronpalautusten maksuaikataulu muuttui. Valtaosa suomalaisista sai veronpalautuksensa elo- tai syyskuussa. Arvoitus on, miten moni innostui jo silloin tekemään joululahjaostoksia.

Keskon Itä-Suomen alueella joulun ajan myyntiin odotetaan kasvua muutoksesta huolimatta. Keskon Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmanen arvioi, että moni jätti veronpalautuksista rahaa odottamaan myös jouluostoksia.

– Uskoisin, että vaikka veronpalautukset ovat tulleet tavallista aiemmin, jouluun on varauduttu ja kaikkea ei ole käytetty palautuksen maksupäivänä. Kyseessä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun veronpalautukset maksetaan näin, mikä tekee arvioimisesta hieman vaikeampaa.

Kuosmanen sanoo, että K-ryhmän myynti on kehittynyt koko vuoden hyvin, ja samaa odotetaan joululta.

– Joulusta halutaan tehdä monipuolinen ruokatarjoiluineen, ja se tarkoittaa joulupöytään laadullisesti ja määrällisesti lisää tarjontaa, toteaa Kuosmanen.

Kauppiaat odottavat, että moni vapaa-ajan asukas suuntaa esimerkiksi Etelä-Savoon joulunviettoon ja tekee joulun ruokaostoksensa maakunnan kaupoista.

– Uskomme niin, että rahaa on jätetty myös sukanvarteen. Joulu on kuitenkin suomalaisille niin suuri juhla, että sinne löytyy vielä rahaa. On toki kuitenkin vielä kysymysmerkki, millainen vaikutus veronpalautusten aiemmalla maksulla on, sanoo K-Citymarket Savonlinnan kauppias Päivi Niskala.

Osuuskauppa Suur-Savo ennakoi: Joulukauppa käy aiempaa maltillisemmin

Osuuskauppa Suur-Savon arviot joulukaupasta ovat aavistuksen Keskoa varovaisemmat. Osuuskauppa Suur-Savo odottaa kaupan käyvän aiempia jouluja maltillisemmin.

Marketkaupan johtaja Iiro Siponen kertoo, että veronpalautusten maksupäivät elo- ja syyskuussa näkyivät Osuuskauppa Suur-Savon toimipaikoilla myyntipiikkeinä.

– Veronpalautukset antoivat hyvät myyntipiikit sekä elo- että syyskuussa. Aiemmin myynti tuli yhtenä rysäyksenä joulun alla, pohtii Siponen.

Lue seuraavaksi