Oikeuskansleri ei tutki Verohallinnon menettelyä salata osa toimittajille toimitetuista verotiedoista

Medialle suoraan luovutetuista verotiedoista puuttui tänä vuonna yli 200 suurituloisen tiedot.

Verotiedot
Verotoimiston logo seinässä.
Axel Nurmio / Yle

Oikeuskansleri ei tutki Verohallinnon menettelyä salata osa toimittajille toimitetuista verotiedoista. Oikeuskansleri ei ryhdy tutkimaan kantelua, jos asiaan on mahdollista hakea muutosta.

Oikeuskansleri kertoo, että Verohallinnolta voi pyytää valituskelpoisen päätöksen, jos journalistiseen tarkoitukseen toimitetut tiedot eivät ole riittäviä. Tämän jälkeen asiaan voi hakea muutosta hallinto-oikeudesta.

Medialle suoraan luovutetuista verotiedoista puuttui tänä vuonna yli 200 suurituloisen tiedot. Yli 100 000 euroa tienanneet suomalaiset pystyivät tänä vuonna ensi kertaa estämään tietojensa luovuttamisen "henkilökohtaisen erityisen tilanteen" nojalla.

Kaikki verotustiedot ovat yhä julkisia ja etsittävissä verotoimistosta. Osa tuntemattomammista nimistä voi kuitenkin jäädä löytymättä.

Muutoksen takana on EU:n yleinen tietosuoja-asetus, jonka tavoitteena on muun muassa parantaa henkilötietojen suojaa.

Muun muassa Journalistiliitto ja Medialiitto kantelivat oikeuskanslerille verottajan päätöksestä. Journalistiliiton puheenjohtajan Hanne Ahon mukaan tietosuoja-asetuksesta ei nyt ole selkeää asetusta, minkä vuoksi viranomaiset voivat itse tulkita perusteita.

"Tietojen poimiminen ja luovuttaminen medialle suurituloisista ei ole Verohallinnon lakisääteinen velvoite"

Verohallinto kertoi aiemmin STT:lle tehneensä linjauksensa verotietojen luovutuksesta syyskuussa, kun yksittäinen asiakas pyysi, että hänen nimensä poistetaan medialle suoraan luovutettavasta suurituloisten listasta.

Asiakas perusteli asiaa tietosuoja-asetuksen vastustamisoikeudella. Verohallinnon johtava lakimies Matti Merisalo sanoi tuolloin, että asia ei ole tullut Verohallinnossa aiemmin esille, eikä hän osaa sanoa miksi.

– Tietosuoja-asetuksen vaikutukset ovat sangen laajat, ja sen vaikutukset muun muassa Verohallinnon toimintaan ovat moninaiset. Joskus käy niin, että jotkin asiat eivät tule eteen ennen kuin yksittäinen asia joudutaan ratkaisemaan, hän sanoi.

Merisalo painotti, että heillä on artiklat ja pykälät siitä, mihin Verohallinnon päätös perustui.

– Tämä tietojen poimiminen ja luovuttaminen medialle suurituloisista ei ole Verohallinnon lakisääteinen velvoite, vaan julkisuuslaissa sanotaan, että Verohallinto voi harkinnanvaraisesti toimittaa tällaista tietoa. Tietosuoja-asetuksen mukaan rekisteröidyllä on tällaisessa tilanteessa oikeus vastustaa tietojensa luovuttamista.