1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolueet

Pääministeri Rinne SDP:n kannatuksen laskusta: "Mikään ei muutu, viemme asioita eteenpäin"

Perussuomalaisten Halla-aho puolueensa vahvasta suosiosta: "Puhumme selkeällä suomella kiinnostavista asioista".

Pääministeri Antti Rinne. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi eduskunnassa SDP:n laskevia kannatuslukemia toteamalla että "olisivat ne voineet olla paremmatkin."

Ylen uudessa mittauksessa demareiden suosio laski 13,9 prosenttiin ja jäi hallituskumppani vihreiden taakse. Rinteen mukaan asia ei vaikuta sen enempää hänen asemaansa SDP:n johdossa kuin hallituksen kurssiinkaan.

– Ei tässä mikään muutu. Viedään asioita eteenpäin sillä tavalla kun on sovittu hallituksessa, Rinne totesi.

Rinne kommentoi pyydettäessä myös perussuomalaisten edelleen vahvistunutta asemaa suosituimpana puolueena.

– Täytyy sanoa että asioihin, jotka on monimutkaisia, ei ole yksinkertaisia ratkaisuja. Ja niinkuin sanoin (hallituksen) työ ihmisten työllisyyden ja toimeentulon parantamiseksi ja turvallisuuden lisäämiseksi jatkuu.

Halla-aho: Perussuomalaiset ovat tulleet tutummiksi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arveli, että hänen puolueensa kannatuksen nousutrendi johtuu osaltaan lisääntyneestä julkisuudesta.

– Perussuomalaiset ovat tulleet ehkä äänestäjäkunnalle tutummaksi oltuaan enemmän julkisuudessa ja kannatuksen nousu on tietysti parantanut mahdollisuuksia tulla julkisuuteen, Halla-aho sanoi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Hänen mukaansa perussuomalaisia hyödyttää selkeiden vaihtoehtojen tarjoaminen ja johdonmukainen poliittinen linja ennen ja jälkeen vaalien.

– Monet ihmiset kokevat, että perussuomalaiset puhuvat selkeällä suomen kielellä heitä kiinnostavista asioista.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset ja vihreät ovat onnistuneet tunnistamaan nykyajan suuret kysymykset, kun taas demareita, kokoomusta ja keskustaa vaivaa sisäinen hajanaisuus.

Vihreiden Kari: Hallitus edellistä suositumpi

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari ei suostunut erityisesti juhlimaan sitä, että puolue on tällä hetkellä hallituksen suosituin.

– Joka kuukausi on uudet gallupit. Näiden perusteella ei kannata ihan hirveästi hötkyillä, Kari totesi.

Hän kiinnitti kuitenkin huomiota siihen, että nykyisten hallituspuolueiden yhteiskannatus tässä kohden vaalikautta on korkeampi, kuin Juha Sipilän (kesk.) hallituksella oli.

– Selkeästi suomalaiset tukevat tämän hallituksen politiikkaa enemmän kun esimerkiksi edeltäjänsä.

Sipilän hallituksen kannatus putosi Ylen mittauksissa kevään 2015 eduskuntavaaleista lokakuuhun mennessä yli 7 prosenttiyksikköä 49,8:aan prosenttiin.

Rinteen hallituksen kokonaiskannatus on laskenut vaalien jälkeen 2,5 prosenttiyksikköä ja on tällä hetkellä 53,2 prosenttia.

Emma Kari uskoi että hallituksen politiikka saa suomalaisten tuen, kun toimet ilmastomuutoksen torjumiseksi ja pienituloisten aseman parantamiseksi alkavat näkyä.

Lisää aiheesta:

Ylen kysely: Perussuomalaisten kannatuksessa kunnon hyppäys, demarien alamäki vain jatkuu

Analyysi: Mikä Rinteen demareita hyydyttää? Perussuomalaiset imevät kannatusta, vihreätkin suositumpia