Hyppää sisältöön

Iranin ydinsopimus murenee edelleen – Iran esti IAEA:n tarkkailijan pääsyn Natanzin ydinlaitokseen

Iran alkoi syöttää uraanikaasua sentrifugeihin Fordon ydinlaitoksessa. Yhdysvallat vaatii lisää painetta Irania vastaan.

Arkistokuva Iranin Natanzin ydinlaitokselta. Kuva: HO / Atomic Energy Organization of Iran / AFP) / - LEHTIKUVA / AFP

Iran jatkaa toimiaan maan ydinohjelmasta tehtyä sopimusta vastaan.

Iran on alkanut syöttää uraanikaasua Fordon ydinlaitoksen sentrifugeihin. Kyseessä on neljäs askel, jonka Iran ottaa ydinsopimusta vastaan.

Iran myönsi Fordon maanalaisen ydinlaitoksen olemassaolon vuonna 2009. Aiemmin salattu laitos sijaitsee vuoren alla lähellä shiiojen pyhää Qomin kaupunkia.

Iran suostui lopettamaan uraanin rikastamisen laitoksessa vuonna 2015 osana kansainvälistä sopimusta maan ydinohjelmasta.

Iran rikastaa uraania Fordossa aluksi 4,5 prosentin vahvuuteen, mikä rikkoo ydinsopimusta, mutta ei ole vielä lähellä ydinasekelpoista vahvuutta.

Viime vuonna Yhdysvallat ilmoitti jättävänsä ydinsopimuksen, minkä jälkeen Iran on lakannut noudattamasta monia sopimuksen vaatimuksia.

Länsimaat epäilevät, että Iran on tavoitellut ydinohjelmassaan ydinaseen rakentamista. Iran sanoo, että sen ohjelma tähtää yksinomaan rauhanomaiseen energiantuotantoon. Epäilyksiä on herättänyt se, että Iran salasi pitkään ydinohjelmansa.

Tarkkailijan torjuminen herättää huolta

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtokunta keskustelee tänään Iranin ydinsopimuksen tilanteesta ylimääräisessä kokouksessa. Sopimuksen mukaan IAEA valvoo Iranin ydinlaitoksia.

Iran esti viime viikolla IAEA:n tarkastajan pääsyn maan tärkeimpään uraanin rikastuslaitokseen Natanzissa. Iranin mukaan hälytin laukesi turvatarkastuksessa tarkkailijan pyrkiessä sisään ydinlaitokseen.

Iran on kumonnut tarkastajan valtuudet ja tämä on lähtenyt maasta.

Kyseessä on tiettävästi ensi kerta, kun Iran on estänyt IAEA:n tarkastajan pääsyn ydinlaitokseen. Tarkastaja pidätettiin lyhytaikaisesti.

IAEA:n kokouksessa Yhdysvaltain suurlähettiläs Jackie Wolcott luonnehti tarkastajan pidätystä törkeäksi provokaatioksi ja vaati vastatoimia. EU sanoo olevansa syvästi huolissaan tapahtuneesta.

Iranin viranomaisten mukaan naispuolisen tarkkailijan epäiltiin kuljettaneen mukanaan epäilyttäviä materiaaleja. Iran sanoo löytäneensä jäämiä räjähteissä käytettävästä nitraatista.

Iranin IAEA-suurlähettiläs Gharib Abadi sanoi, että nainen kävi kylpyhuoneessa ennen tarkempaa tutkimusta, minkä jälkeen hälyttimet eivät enää lauenneet. Abadin mukaan kylpyhuoneesta ja naisen tyhjästä käsilaukusta löytyi kuitenkin merkkejä "saastumisesta".

Iran on pyytänyt IAEA:ta poistamaan naisen tarkkailijoiden listalta.

Iranin atomienergiajärjestön julkaisemassa kuvassa näkyy Nataznin ydinlaitoksen sisäänkäynti. Yhdysvallat ja EU ovat ilmaisseet huolta siitä, että IAEA:n tarkastajalta evättiin pääsy laitokseen. Kuva: HO / Atomic Energy Organization of Iran / AFP) / - LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvallat vaatii painetta Irania kohtaan

Yhdysvallat vaatii toimia Irania vastaan.

– Kaikkien kansakuntien on aika torjua tämän hallinnon ydinkiristys ja ottaa vakavia askeleita paineen lisäämiseksi. Iranin jatkuvat ja lukuisat ydinprovokaatiot vaativat sellaista toimintaa, Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi.

Ydinsopimus on ollut vaikeuksissa sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti toukokuussa 2018, että Yhdysvallat vetäytyy sopimuksesta ja palauttaa pakotteet Irania vastaan.

Pakotteet ovat iskeneet Iranin valuutan arvoon, nostaneet inflaatiota ja haitanneet maan öljynvientiä. Iran on vaatinut EU-mailta toimia pakotteiden aiheuttamien talousvaikeuksien lievittämiseksi.

Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina ovat yrittäneet pelastaa vaikeiden neuvottelujen päätteeksi vuonna vuonna 2015 solmitun sopimuksen.

Trump haluaisi neuvotella uuden tiukemman sopimuksen, joka sisältäisi rajoituksia myös Iranin ballististen ohjusten kehittelylle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi eilen aikovansa keskustella viimeaikaisista käänteistä Trumpin kanssa. Macronin mukaan tilanne voi normalisoitua vain, jos Yhdysvallat ja Iran suostuvat jatkamaan vuoropuhelua.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi olevansa huolissaan Iranin päätöksestä jatkaa rikastamista Fordossa. Samalla hän vaati Euroopan maita tekemään osansa.

– Ne vaativat, että Iran täyttää kaikki vaatimukset ilman poikkeuksia, mutta eivät anna mitään vastineeksi, Lavrov sanoi.

Aiheesta aiemmin:

Aiheesta muualla:

.
.