Vastoinkäymisten vyöry kurittaa kuntien kassaa – maakuntaliitto selvittää taloustilannetta Pohjois-Pohjanmaalla

Tulorekisterin ja verotuksen kyykkäminen, valtionosuusmuutokset ja väestön ikääntyminen, siinä syitä kuntien ahdinkoon.

kuntatalous
Pauli Harju
Pauli Harju valmisteli maakuntauudistusta valtiovarainministeriössä vuosina 2016 ja 2017. Hän nostaa yhdeksi mahdolliseksi syyksi kuntien talousongelmiin viime metreillä kariutuneen sote- ja maakuntauudistuksen. Arkistokuva.Antti Ruonaniemi / Yle

Pohjois-Pohjanmaan kunnissa painitaan poikkeuksellisten talousvaikeuksien kanssa. Useissa kunnissa etsitään miljoonasäästöjä ja suunnitellaan muutoksia kunnan toimintaan.

Tämä on huomattu myös maakuntaliitossa, joka seuraa tarkasti ja on huolissaan kuntien taloustilanteesta.

Liitolla on käynnissä laaja kuntatalousselvitys, jonka tuloksia odotetaan alkuvuoden aikana. Selvitykseen liittyen järjestetään myös iso kuntatapaaminen, jossa käsitellään rajusti heikentynyttä taloustilannetta.

Maakuntajohtaja Pauli Harjun mukaan kielteisen kehityksen taustalla on useita tekijöitä, joiden yhteisvaikutus on päässyt yllättämään.

– Valtakunnallinen kunnon analyysi tilanteesta vielä puuttuu, mutta tässä on päällekkäin monia asioita, jotka yhdessä vaikuttavat näin rajusti.

Maksavatko kunnat nyt sote-sotkun hintaa?

Harjun mukaan esillä olleet tulorekisterivaikeudet ovat vain yksi osa ongelmaa, joita aiheuttavat myös muut verotukseen liittyvät tekijät, valtionosuusmuutokset ja väestön ikääntyminen.

Maakuntajohtaja kysyy myös, että mikä merkitys viime metreillä kariutuneella sote- ja maakuntauudistuksella on kuntatalouden kurimukseen?

– Jäivätkö kunnat odottamaan uudistusta, jolloin tarvittavat tehostustoimet jäivät aikanaan tekemättä, Harju pohdiskelee.

Valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton selvitysten mukaan kuntatalous kyntää nyt poikkeuksellisen syvällä koko valtakunnassa.

Alijäämät ovat ennätystasolla, ja kuntien velkataakka kasvaa rajusti tulevina vuosina. Valtiovarainministeriön ennusteen mukaan kunnilla olisi vuonna 2023 velkaa kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2013.

Kuntaliitossa ennakoidaan hieman maltillisempaa velanottoa, mutta kokonaiskuvaa sekään ei muuta. Kunnissa menee nyt taloudellisesti tarkastellen historiallisen heikosti.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)