Huumeet yhä helpommin nuorten saatavilla – huumekauppiaat muuttavat maaseudulle

huumeet
Poliisin takavarikoimaa kannabista Keskusrikospoliisin Rikosteknisessä laboratoriossa.
Poliisin takavarikoimaa kannabista Keskusrikospoliisin Rikosteknisessä laboratoriossa.Yle / Kari Ahotupa

Huumeiden saaminen on Keski-Pohjanmaan yläkoululaisten mielestä aiempaa helpompaa. Sitä voi selittää osaltaan huumekauppiaiden muuttaminen pienemmille paikkakunnille.

Jo joka toinen Kokkolan kasi- ja ysiluokkalainen sanoo, että huumeiden hankkiminen omalla paikkakunnalla on helppoa.

Kannuksessa ja Perhossa tätä mieltä on kouluterveyskyselyssä yli kolmannes, Kaustisellakin lähes joka kolmas.

Rikoskomisario Anders Åfors Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisista on huomannut, että osa huumausaineiden kanssa tekemisissä olevista rikollisista on muuttanut pois Kokkolasta, esimerkiksi Kannukseen tai Toholammille, pystyäkseen toiminaan vapaammin ja kauempana poliisin valvovasta silmästä.

Kannuksessa sallivat asenteet

Kouluterveyskyselyn mukaan Kannuslaiset yläkoululaiset suhtautuvat keskipohjalaisista sallivimmin siihen, että omanikäiset käyttävät kannabista. Lähes joka kymmenes kasi- ja ysiluokkalainen hyväksyy sen. Hyväksyvien osuus on kuitenkin pienentynyt hieman.

Kouluterveyskyselun mukaan kannabiskokeilut ovat kuitenkin vähentyneet Kannuksessa samoin kuin koko Keski-Pohjanmaan yläkouluissa.

Sen sijaan jotain muuta huumaavaa ainetta kuukauden sisällä käyttäneiden määrä on kasvanut Kannuksen yläkoululaisten keskuudessa.

Lue myös: Pohjanmaan poliisi on lisännyt huumevalvontaa, mutta sekään ei tunnu riittävän – käyttö lisääntyy koko ajan

Koulupoliisi väsyi huumeongelman vähättelyyn ja haluaa saada tuhannet kokkolalaiset kuulemaan, mistä on kyse – "Lähes päivittäin joku käy koulua pikku pöllyissä"