PoSan johtaja kiistää isot ongelmat – kuvaa irtisanoutumisten luomaa tilannetta "haasteelliseksi"

Pohjois-Satakunnan terveydenhoidon ja sosiaalipalvelut järjestävässä PoSassa on nähty viime aikoina irtisanoutumisia ja runsaita sairauslomia, jotka on lehtiartikkelissa liitetty huonoon työilmapiiriin.

Kankaanpää
Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Yle

Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän eli Posan johtaja Jaana Männikkö kiistää, että kuntayhtymä olisi isoissa ongelmissa irtisanoutumisten ja sairauslomien takia.

Sanomalehti Kankaanpään Seutu kertoi torstaina (siirryt toiseen palveluun), että PoSa on menettänyt runsaasti työntekijöitä viime aikoina ja yhtymän sairauspoissaolot ovat keskimääräistä suuremmat. PoSan kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja Keijo Kerola sanoo lehdelle, että työyhteisön hyvinvointi vaikuttaa poissaoloihin.

PoSan johtaja Männikkö sanoo, ettei tunnista tilannetta ongelmana vaan ennemmin haasteena. Hänen mukaansa on normaalia, että ihmiset hakeutuvat töihin muualle.

Sosiaalityöntekijöistä pulaa

Männikkö myöntää, että henkilöstöä on lähtenyt normaalia enemmän sosiaalipalveluista, erityisesti lastensuojelusta.

– Näillä aloilla on valtakunnallisesti henkilöstövajetta. Henkilöstö hakeutuu lähemmäs omaa kotipaikkaansa tai lähtee palkkaussyistä muualle, Männikkö sanoo.

Männikkö arvioi, että PoSan työilmapiiri voisi olla parempikin, mutta hänen mukaansa mitään normaalia isompaa ongelmaa ei ole.

– Meillä on muutosprosesseja ja sopeuttamistoimia meneillään. Totta kai henkilöstö reagoi, Männikko sanoo.

Palkkatasoa ylemmäs?

Jaana Männikön mukaan tilanteeseen voidaan yrittää vastata muun muassa palkkauksella, joka saattaa hänen mukaansa olla PoSassa keskimääräistä alhaisemmalla tasolla. Hän ei kuitenkaan usko, että sosiaalityöntekijöitä on helppo löytää lyhyellä aikavälillä niin paljon kuin tarvittaisiin.

– Meidän on etsittävä ratkaisuja henkilöstön kanssa yhdessä.

Männikön mukaan palvelut on pystytty hoitamaan lakisääteisten vaatimusten mukaan. Puheterapiassa voi kuitenkin lähiaikoina tulla ongelmia, koska kahteen avoinna olleeseen puheterapeutin paikkaan ei tullut hakemuksia.

Yle Porin saamien tietojen mukaan syynä irtisanoutumisiin ei ole palkkataso.: PoSan palkkatasoa pidetään vertailukelpoisena ja ett' irtisanoutumisia ovat aiheuttaneet sisäiset ongelmat henkilöstöjohtamisessa.

PoSa järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut Kankaanpäässä, Jämijärvellä, Karviassa, Honkajoella, Siikaisissa ja Pomarkussa.