Hyppää sisältöön

Reuters: Yhdeksän EU-maata esittää unionin laajuista lentoveroa päästöjen vähentämiseksi

Muun muassa Saksa, Hollanti, Ranska ja Ruotsi ajavat EU:n lentoveroa.

Joukko EU-maita esittää uudelle komissiolle EU:n laajuisen lentoveron luomista. Vero vaatisi jäsenmaiden yksimielisen hyväksynnän. Kuva: Susan & Allan Parker / AOP

Saksan, Ranskan, Hollannin, Ruotsin ja viiden muun EU-maan valtiovarainministerit lähettivät tulevalle ilmastoasioista vastaavalle komissaarille Frans Timmermansille kirjeen, jossa vaaditaan EU:lle jonkinlaista lentoveroa.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Ajatuksena on verottaa lentoalaa sen ilmastopäästöistä ja asettaa kaikki jäsenvaltiot samalle tasolle lentoliikenteen verotuksessa.

– Muihin liikennemuotoihin verrattuna lentoliikennettä ei ole riittävästi hinnoiteltu, kirjeessä sanotaan ja luetellaan lentoalan nauttimia useita verohelpotuksia.

Kirjeessä ei tarkemmin yksilöidä, millainen veron pitäisi olla.

EU:n laajuisesta lentoverosta päättäminen vaatisi jäsenvaltioiden yksimielisyyden. Tulevan EU-komission asialistalla on pyrkimys puolittaa EU:n hiilidioksidipäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Ranska ilmoitti heinäkuussa asettavansa veron lentokenttiään käyttäville lentoyhtiöille. Ranskan kansallinen lentoyhtiö Air France on sanonut, että vero iskee yhtiön kilpailukykyyn ja tuo sille 60 miljoonan euron vuosittaiset lisäkustannukset.

Saksa päätti syksyllä korottaa lentoveroa osana suurta ilmastopolitiikan uudistusta.

Ruotsi otti oman lentoveronsa käyttöön 2018, ja sen arvioidaan osaltaan vähentäneen lentomatkustamista.

Hollanti on kaavailee myös kansallista lentoveroa vuonna 2020, ellei EU pääse sopuun yhteisestä lentoverosta siihen mennessä.

Suomessa kansalaisaloite lentoverosta on kerännyt vaaditut 50 000 allekirjoitusta, joten se tulee eduskunnan käsittelyyn.

Aiheesta aiemmin:

Uutissuomalainen: Vain vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat kansallista lentoveroa 6.11.2019

Vero ja häpeä saivat ruotsalaiset vähentämään lentämistä – Suomessa läpi mennyt kansalaisaloite pyrkii samaan 1.11.2019

Lentovero jakaa Lapin matkailuväen, vaikutuksia epäillään: "Ollaan pussinperällä Suomessa" 1.11.2019

Eduskunta päättää, kasvaako lentolippusi loppusumma jopa 30 euroa ilmastosyistä – Professori: "Lentovero oikeastaan ainoa mahdollisuus" 1.11.2019

Huima loppukiri: Kansalaisaloite lentoverosta ylitti vaaditut 50 000 allekirjoitusta – etenee eduskunnan käsittelyyn 31.10.2019

Ranska ottaa käyttöön lentoveron – enimmillään 18 euroa matkalipulta 9.7.2019

Ruotsin hallitus haluaa pitää kiinni lentoverosta, mutta ruotsalaisten ulkomaanmatkailun vähentyminen ei selity yksin verolla 9.4.2019