Lapin sairaanhoitopiirit eivät vieläkään päässeet sopuun synnytysten järjestämisestä – neuvottelut jatkuvat

Sosiaali- ja terveysministeriö vaatii vuoden loppuun mennessä suunnitelman synnytystoiminnan järjestämisestä Lapissa.

synnytyssairaalat
Babysängar på Lojo bb.
Sosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt synnytystoiminnan ehdoksi tuhannen synnytyksen alarajan. Tähän ei enää yllä kumpikaan lappilaissairaala, vaan sekä Lapin että Länsi-Pohjan synnytystoiminta pyörii poikkeusluvan turvin. Kuvituskuva.Yle/Maria Wasström

Synnytystoiminnan järjestämisestä Lapissa ei vieläkään ole syntynyt yhteisymmärrystä sairaanhoitopiirien kesken. Neuvotteluja asiasta käytiin jälleen torstaina.

– Yhteistä säveltä ei löytynyt, joten neuvotteluja jatketaan, kertoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin vs. johtaja Jyri J. Taskila.

Sosiaali- ja terveysministeriö vaatii tämän vuoden loppuun mennessä suunnitelman siitä, miten synnytykset hoidetaan Lapin ja Länsi-Pohjan sairaaloiden välisessä työnjaossa. Asioista sopimiseen ei siis ole liikaa aikaa.

Lapin sairaanhoitopiirissä ei suhtauduta myönteisesti synnytystoiminnan jatkamiseen Meri-Lapissa, jos maakunnallinen sote-ratkaisu toteutuu.

Lapin sairaanhoitopiirissä katsotaan, että rahat olisivat poissa Lapin yhteisestä sote-budjetista ja siten johtaisivat palvelujen karsimiseen muualla. Länsi-Pohjassa arvioidaan, että tällaista riskiä ei ole.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin vs. johtaja Jyri J. Taskilan mukaan kuntien ja Mehiläinen Oy:n yhteisyrityksen palvelutuotantosopimuksessa on varauduttu lainsäädännöllisistä syistä aiheutuviin suuriin muutoksiin.

Seuraavan kerran synnytysten tulevasta järjestämisestä neuvotellaan joulukuun alkupäivinä. Keskusteluja käydään Pohjois-Pohjanmaan johdolla Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen eli OYS-ervan neuvottelupöydässä.

Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä syntyi viime vuonna noin 860 lasta ja Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä noin 510 lasta. Kummassakin sairaalassa synnytystoiminta toimii poikkeusluvan turvin.

Lisää aiheesta:

Lapin sairaalat ovat pattitilanteessa vauvakadon keskellä – synnytysten tulevaisuudesta käydään kovaa vääntöä

Oulun yliopistollisessa sairaalassa on tilaa Meri-Lapin äideille, jos Länsi-Pohjan oma synnytystoiminta loppuu

Haluatko lukea lisää uutisia läheltäsi? Lataa Yle Uutisvahti(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Joko olet tilannut uutiskirjeemme(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)? Läheltä-osiosta löydät oman seutusi.