Hyppää sisältöön

Tuomari määräsi Donald Trumpin maksamaan 2 miljoonaa dollaria Trump-säätiön väärinkäytöstä

Presidentti Trumpin syytettiin käyttäneen hyväntekeväisyyssäätiötä liikeasioidensa ja presidenttikampanjansa eteen.

Yhdysvaltain presidentti Donald J. Trump marraskuussa 2019. Kuva: Michael Reynolds / EPA

New Yorkin osavaltion tuomari on määrännyt presidentti Donald Trumpin maksamaan henkilökohtaisesti 2 miljoonaa dollaria eli noin 1,8 miljoonaa euroa hyväntekeväisyyssäätiönsä väärinkäytöstä.

Maksu on osa sovitteluratkaisua siviilikanteeseen, jossa Trumpin syytettiin käyttäneen säätiötä omien poliittisten ja liikeasioidensa hoitamiseen.

Rahat jaetaan voittoa tavoittelemattomille hyväntekeväisyysjärjestöille.

Tuomari Saliann Scarpulla myös hyväksyi sopimuksen, jonka mukaan Trumpin nimeä kantava säätiö lakkautetaan ja sen hallussa vielä olevat 1,7 miljoonaa dollaria eli noin 1,5 miljoonaa euroa jaetaan voittoa tavoittelemattomille järjestöille.

Taustalla varainkeruu keskellä kampanjaa

Viime vuoden kesäkuussa New Yorkin silloinen oikeusministeri Barbara Underwood nosti kanteen, jossa Trumpin ja hänen kolmen vanhimman lapsensa syytettiin käyttäneen säätiötä laittomasti perheen liikeasioiden ja Trumpin presidentinvaalikampanjan edistämiseen.

Trump perusti Trump Foundationin vuonna 1987 ja on toiminut sen johtajana koko ajan. Hänen lapsensa Donald Trump nuorempi, Ivanka ja Eric ovat säätiön hallituksen jäseniä.

Kanteen taustalla on muun muassa säätiön järjestämä varainkeruutilaisuus vuonna 2016, jolloin Trump pyrki presidentiksi.

Televisioitu tapahtuma keräsi lähes 3 miljoonaa dollaria, jotka jaettiin Iowan osavaltion esivaalien tuntumassa. Rahojen jakoa johti Trumpin tuolloinen kampanjapäällikkö Corey Lewandowski.

Tuomari Scarpulla katsoi Trumpin rikkoneen luottamusasemansa velvoitteita vastaan, kun hän säätiön johtajana salli vaalikampanjansa järjestää varainkeruutilaisuuden, johtaa varojen jakoa ja käyttää tapahtumaa ja varoja Trumpin poliittisen kampanjan edistämiseen.

Syytös: Trumpin säätiö toimi "šekkivihkona"

Hyväntekeväisyyssäätiönä Trumpin säätiö nautti verovapaudesta, mutta kanteen mukaan sitä käytettiin käytännössä šekkivihkona, jonka avulla Trump ajoi etujaan.

New Yorkin nykyinen oikeusministeri Letitia James haki noin 2,8 miljoonan dollarin korvauksia presidentiltä.

Säätiön asianajajat sanoivat, että kaikki säätiön keräämät varat menivät hyväntekeväisyyteen ja että kanne oli poliittisesti motivoitu. Underwood ja James ovat demokraatteja, presidentti Trump republikaani.

Trump itse sanoi viime vuonna, että hän taistelisi oikeusjutun loppuun asti eikä suostuisi sovitteluratkaisuun. Hän syytti oikeusjuttua "New Yorkin niljakkaiden demokraattien" toimeenpanemaksi.

Trumpin asianajajat ja oikeusministerin toimisto saavuttivat kuitenkin sovitteluratkaisun.

Osana sovitteluratkaisua Trump myönsi henkilökohtaisesti käyttäneensä säätiön varoja väärin ja lupautui muun muassa maksamaan takaisin 11 525 dollaria varoja, joita hän oli käyttänyt urheilumuistoesineiden ja samppanjan ostamiseen hyväntekeväisyysgaalassa.

Hän suostui myös siihen, että hänen osallistumistaan hyväntekeväisyysjärjestöjen toimintaan rajoitetaan vastaisuudessa.

Tuomari Scarpulla leikkasi nyt Trumpin maksettavaksi määrätyn korvaussumman 2 miljoonaan dollariin.

Trumpin säätiön edustaja ilmoitti uutistoimisto AP:lle, että säätiö pitää edelleen kannetta poliittisena mutta on tyytyväinen päästessään jakamaan vielä 2 miljoonaa dollaria arvostetuille järjestöille.

New Yorkin oikeusministeri piti tapauksen ratkaisua voittona.

– Kukaan ei ole lain yläpuolella – ei liikemies, ei poliittinen ehdokas eikä edes Yhdysvaltain presidentti, Letitia James sanoi.

Aiheesta aiemmin:

Aiheesta muualla: