1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maanjäristykset

Luoteis-Iranissa on tapahtunut maanjäristys – ainakin kuusi kuollut ja satoja loukkaantunut

Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitos varoittaa, että kuolonuhrien määrä ja vahinkojen laajuus voivat kasvaa merkittävästi.

Maanjäristyksen aiheuttamia tuhoja Varnakeshin kylässä Luoteis-Iranissa. Kuva: MOHAMMAD ZEINALI/ EPA

Ainakin kuusi ihmistä on kuollut ja 345 loukkaantunut Luoteis-Iranissa tapahtuneessa maanjäristyksessä, joka oli voimakkuudeltaan 5,9.

Järistyksen keskus oli noin 60 kilometrin päässä Hastrudin kaupungista ja se tapahtui vähän ennen puoli kolmea aamulla paikallista aikaa.

Iranin television mukaan järistyksen keskus oli kahden kilometrin syvyydessä, mutta Yhdysvaltain geologian tutkimuslaitoksen (USGS) mukaan keskus oli kymmenen kilometrin syvyydessä.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Iranin valtiollisen uutistoimiston IRNAn mukaan järistystä seurasi 60 jälkijäristystä. Ihmisten kerrotaan paenneen kauhuissaan ulos kodeistaan.

Järistys tuntui laajalti myös muissa kaupungeissa Iranissa.

Koska järistys tapahtui melko pinnassa, niin USGS varoittaakin, että kuolonuhrien määrä voi kasvaa vielä merkittävästi ja aineelliset vahingot voivat olla suuria. Järistyksen vaikutusalueella asuu noin 20 miljoonaa ihmistä.

Iran sijaitsee seismisesti hyvin aktiivisella alueella, ja maanjäristyksiä tapahtuu keskimäärin yksi päivässä. Pahimmissa järistyksissä on kuollut tuhansia ihmisiä

Aiheesta lisää:

Iranin ja Irakin raja-alueen maanjäristys tuhoisin tänä vuonna – kuolleita yli 400

Maanjäristys vaati yli 350 kuolonuhria Iranin ja Irakin rajalla – Tämän tiedämme nyt