Lapua aloittaa Ritavuoren uuden asuinalueen kaavoittamisen valituksesta huolimatta

Kaupungissa odotellaan, että korkein hallinto-oikeus antaa kesällä ratkaisunsa alueen maakauppoja koskevaan valitukseen.

Lapua
Kauhakuormaaja lastaa soraa rekka-auton lavalle.
Ritavuoren alueen rakentamista vuodelta 2014.Pasi Takkunen / Yle

Lapua aloittaa Ritavuoren uuden asuinalueen kehittämisen, vaikka kaupunkia piinaavan valituksen kohtalo on edelleen auki. Ritavuori on Lapuan asuinalueista sen tärkein kehittämiskohde. Sieltä on myyty tällä vuosikymmenellä toistasataa tonttia ja laajennus mahdollistaisi satakunta lisää.

Maakaupoista tehty valitus on kuitenkin lykännyt alueen kehittämistä. Hallinto-oikeuden jo kaksi vuotta sitten hylkäämä valitus odottaa korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä. Kaupunki ennakoi sen tulevan ensi kesänä. Sitä seuraavana syksynä Ritavuoreen on valmistumassa uusi koulu.

Valitus koskee kauppaa, jossa kaupuki osti 40:n hehtaarin maa-alueen Ritavuoresta vuonna 2017. Kaupunki osti maan yksityishenkilöltä noin 600 000 eurolla ja antoi lisäksi vaihdossa viljely- ja metsämaita. Valittajien mielestä kaupunki maksoi maista liikaa, ja asia oli käsitelty virheellisesti. Valitus on viivyttänyt alueen kehittämistä vuositolkulla, sillä jo hallinto-oikeuden päätöstä odoteltiin yli kaksi vuotta.

Kaupunki aloittaa alueen kaavoittamisen nyt suurempana kokonaisuutena, josta valituksen alaista maata on noin puolet. Jos oikeus kumoaa maakaupat, voi kaupunki jatkaa toisen puoliskon kehittämistä.